Fabriken kan växa: "Våra ägare vill ha mycket mer"

Dyr bensin och diesel upprör många, men för Sunpine blomstrar marknaden av förnybara biobränslen. Om några år kan fabriken i Piteå byggas ut igen. "Det är en naturlig fråga att fundera kring", säger vd:n David Öquist.

I början av året öppnade Sunpine en ny fabrik på Haraholmen. I slutet av 2021 kommer 150 miljoner liter råtalldiesel att ha framställts där, att jämföra med 100 miljoner liter året innan. I framtiden måste kanske produktionstakten öka ytterligare.

I början av året öppnade Sunpine en ny fabrik på Haraholmen. I slutet av 2021 kommer 150 miljoner liter råtalldiesel att ha framställts där, att jämföra med 100 miljoner liter året innan. I framtiden måste kanske produktionstakten öka ytterligare.

Foto: Maria Fäldt

Piteå2021-10-22 07:00

Bensin- och dieselpriserna har nått rekordhöga nivåer. Orsakerna är många, men i grunden ligger främst globala klimatmål bakom. 

– Under pandemin har fokus på miljön blivit otroligt stor. De flesta företag pratar inte längre bara om klimatet, utan nu vill man faktiskt göra någonting på riktigt. Ingen vill vara boven i media som inte tar ansvar, säger David Öquist.

Han är alltså vd för Sunpine i Piteå. Vid fabriken på Haraholmen framställs bland annat råtalldiesel. Den blir en HVO (hydrerad vegetabilisk olja) som i sig är en fossilfri produkt, men som ofta vispas ihop med vanlig diesel. 

– Ren HVO är väldigt dyr och därför vill bränsleproducenter gärna blanda in det i vanliga fossila diesel.

undefined
David Öquist är vd för Sunpine. (Arkivbild)

De vässade klimatmålen innebär helt enkelt en ökad efterfrågan av förnybara bränslen. I sin tur blir råvarorna dyrare för tillverkarna, vilket i slutändan leder till att drivmedelspriserna vid mackarna trissas upp.

Sunpine framställer sin råtalldiesel från tallolja. 

– Det fina är att vi inte behöver hugga ner några träd för att kunna producera. Det är en ren restprodukt, förklarar David Öquist.

Men råvarorna är begränsade.

– Det ser likadant ut i hela världen. Därför tittar man (utöver tallolja) på nötter, frityrfetter, palmolja och allt annat som inte är fossilt. I framtiden tror jag att det kommer att frigöras mer råvaror. Det hoppas jag i alla fall.

Kanske är det rentav nödvändigt om Sverige ska klara reduktionsplikten som går ut på att minska koldioxidutsläppen. Reduktionsmålet för fossil diesel har ökat från 21 till 26 procent bara i år – och år 2030 är reduktionsmålet 66 procent. Därmed måste dieseln blandas med ännu mer förnybara biodrivmedel.

Således lär också Sunpine, som ägs av bland andra Preem, behöva öka produktionstakten av råtallolja ännu mer.

– Det är en naturlig fråga att fundera kring. Vi har byggt ut fabriken en gång. När ska vi göra det nästa gång? Vi vet att ägarna behöver ta nästa steg 2025, och ytterligare steg 2030 när enormt större volymer förväntas, säger David Öquist.

– I dagsläget producerar vi den mängd som ägarna vill ha, men vi vet att de egentligen vill ha mycket mer. Om vi ska kunna fortsätta växa behöver vi hitta ännu mer råvaror. Det är pusslet vi försöker lägga.            

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!