Brist på plåtslagare hämmar tillväxten
Det råder brist på plåtslagare i Norrbotten. Det märks bland annat hos Storfors Plåt i Piteå.- Förra året var det ingen idé att räkna på vissa jobb eftersom jag visste att jag hade för få plåtslagare, säger Stefan Wiklund, ägare av Storfors Plåt.
"Det är viktigt att näringslivet nu tar hand om 90-talisterna som nu går ut på arbetsmarknaden", sade Arbetsförmedlingens chef Birger Lindberg vid ett lunchmöte med Företagarna.
Foto: Robert Lundberg
Antalet anställda skulle kunna vara fler om det inte rådde brist på yrkeskunnigt folk.
- Just nu klarar vi orderingången. Men förra året var det ingen mening att räkna på vissa jobb eftersom jag hade för få plåtslagare, säger Stefan Wiklund.
Bra marknad
Han beskriver byggmarknaden som bra trots viss avmattning och det gynnar Storfors Plåt.
- Det som krymper är bostadsbyggandet men annars är tillgången på jobb goda, säger Stefan Wiklund, vars företag bland annat har uppdrag vid Smurfit Kappa, skolan i Hemmingsmark, och biltestverksamheter i Slagnäs och Arjeplog.
I dag klarar han jobben men på sikt blir bristen på utbildat folk ett bekymmer.
- I ett företag är det alltid dåligt att ha för få ålderskategorier. Det är bra med en blandning men det är svårt att nyrekrytera eftersom det utbildas för få plåtslagare.
- Det kommer förstås att hämma oss och det gäller fler plåtverkstäder i Norrbotten, säger Stefan Wiklund, som också pekar på bristen på tjänstemän.
- Det är exempelvis svårt att få tag på projektledare.
Få företagare
Stefan Wiklund var ensam från näringslivet när arbetsförmedlingen höll lunchträff i Piteå där bristen på arbetskraft i Norrbotten togs upp.
- Den är fortsatt stor, sade arbetsförmedlingens chef Birger Lindberg.
Han redovisade siffror som visar att i och för sig har arbetslösheten sjunkit (vilken ökar nästa år) men fortfarande ropar företagen efter arbetskraft.
- Och de verktyg vi haft i form av utbildningar har blivit mer begränsade, sade Birger Lindberg om hur arbetsmarknadspolitiken ser ut just nu.
Brist på bussförare
Inom Fyrkanten råder brist på bussförare. Det fattas civilingenjörer, VVS-tekniker, byggnadsarbetare, elektriker och långtradarchaufförer.
Och inom vård och omsorg fattas allt från läkare till sjuksköterskor och vårdbiträden. Och det blir inte bättre med tanke på de avgångar som sker varje år.
I år slutar exempelvis 100 sjuksköterskor i länet.
2004 arbetade nära 14 000 personer inom vården och omsorgen i Norrbotten. Av dem försvinner närmare 8 000 fram till 2020. Arbetsmarknadens behov är 10 000, men det utbildas enbart 4 000 nya personer under perioden.
Ett exempel på bristen på balans mellan avgångar och nyrekrytering.
Jord- och skogsnäringen växer bra i Norrbotten, men här fattas bland annat skogsmaskinförare.
Träffar företagen
Vid mötet uttryckte Birger Lindberg och Inger Oja från AF behovet av att arbetsförmedlingen får träffa företagen så det blir nya försök till möten längre fram.
Arbetsförmedlingens chef pekade bland annat på hur viktigt det är att ta hand om den "90-talsgrupp" som står redo att gå ut på arbetsmarknaden.
- Där vill vi vara med i arbetet för att skapa nya jobb så vi kommer gärna ut till företagen, sade Birger Lindberg till den enda företagare som närvarade vid mötet.
Bristyrken i Norrbotten 2008-2020
Civilingenjörer
VVS-tekniker,
Byggnadsarbetare
Industriarbetare
Elektriker
Lastbils- och långtradarchaufförer
Busschaufförer
Sjuksköterskor
Läkare
Tandläkare
Socialsekreterare
Psykologer
Undersköterskor
Biomedicinanalytiker
Tandhygienister
Vårdbiträden
Personliga assistenter
VVS-tekniker,
Byggnadsarbetare
Industriarbetare
Elektriker
Lastbils- och långtradarchaufförer
Busschaufförer
Sjuksköterskor
Läkare
Tandläkare
Socialsekreterare
Psykologer
Undersköterskor
Biomedicinanalytiker
Tandhygienister
Vårdbiträden
Personliga assistenter
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!