Videon är inte längre tillgänglig
Det har varit torrt på åkrarna runt om i Piteå. Bristen på regn har på vissa ställen gett sämre skördar än normalt. En av de som drabbats är deltidsbonden och växtodlaren Roger Lundmark i Svensbyn. Lidgården, som han driver tillsammans med sin bror Henry Lundmark, säljer både hö och hösilage i runda balar. Årets skörd var liten.
– Vi fick betydligt mindre än vad vi hade hoppats på. Lite drygt hälften, säger Roger Lundmark.
Han misstänker att det kan bero på en mängd olika faktorer.
– Jag tror att det har varit för mycket tjäle. Gräset övervintrade dåligt och det var dålig värme i maj, kallt i juni och så har det inte regnat så mycket.
Men vid midsommar blev det varmare och bröderna passade på att slå gräset medan marken var torr. De gödslar inte lika mycket som kobönderna, men det brukar inte innebära något problem. Den här gången räckte det dock inte. I och med det torra klimatet betyder gödslingen ännu mer, menar Roger Lundmark.
Mindre tillgång
Lidgården säljer hösilaget innan skörden.
– Vi är ledsna att vi inte kunnat leverera till de kunder vi har. Vi har fått ringa och säga att vi inte kan det, säger Roger Lundmark.
Tillgången har minskat, men han tycker att man ska vara försiktig med prishöjningar.
– Det viktiga är att ha en god relation mellan köpare och säljare, säger han.
Bröderna Lundmark överväger att skörda ytterligare en gång i sommar.
– Årets resultat är inte klart än.
Tjälbränna
Första skörden har varit ojämn, menar Herbert Nyman, mjölkbonde och styrelseledamot i Lantbrukarnas Riksförbunds Norrlandsgrupp. Han hävdar att årets förhållanden är sämre än på många år.
– Det har varit en besvärlig vinter med mycket smältvatten. Isen kväver, det blir helt lufttätt och så dör gräset, säger han.
På makarna Nymans gård i Altersbruk har tjälbrännan resulterat i ojämna partier där gräset inte kunnat växa.
– En del fält blev ojämna. På vissa fält blev det mindre skörd. Men kvaliteten är bra.
Förutom fläckarna av tjälbränna gav den första skörden 1400 ton lagrat gräs och cirka 300 balar. Det är ungefär den vanliga mängden ensilage på gården, men Nyman har hört att många andra bönder har haft problem.
– De som inte gödslat väl eller har plana fält, säger han.
Letade i flera städer
En köpare som haft svårt att få tag på foder är Hällans Hästcenter som köper in 350 balar hösilage varje år. Linda Marklund, som driver ridhuset, är en av de som märkt av den minskade tillgången.
– Bonden jag brukar köpa av fick inte in så det räckte, säger hon.
Hon letade i Piteå, Älvsbyn och Boden innan hon till slut fick tag på en bonde i Sjulsmark som kunde hjälpa henne.
– Jag har aldrig varit med om det här, men vi har inte haft så här stor gård förut.
Om några dagar är det dags för Herbert Nymans nästa skörd och han förutspår ett sämre resultat. På gården finns ensilage från förra årets skördar och han är inte orolig för egen del. Men om nästa års väder blir lika torrt så kan det bli problem, menar han.