Brist på arbetskraft hotar länet
40-talisternas pensionsavgångar lämnar stora hål efter sig på arbetsmarknaden. Om några år kommer det att behövas minst 1 200 personer i Piteå med olika typer av kompetenser. Nu påbörjas en långsiktig rekrytering av arbetslösa ungdomar.
Samtliga kommuner i länet har en negativ befolkningsförändring i åldern 18-64 år de närmaste 15 åren. I Piteå försvinner närmare 2 500 personer från arbetsmarknaden före 2025.
Foto:
Hennes budskap var tydligt - generationsväxlingen på arbetsmarknaden slår hårdare mot glesbygd och mindre kommuner än mot storstäder.
- Man ser tydligt att det blir ett stort behov av arbetskraft i norra Sverige och att alla kommer att behövas. Totalt går omkring 500 000 personer över hela landet i pension fram till 2012 och vi har två-tre år på oss att få ut ungdomarna på arbetsmarknaden, säger Bermudez-Svankvist.
Dyster bild
Göran Nilsson, marknadschef på Arbetsförmedlingen i Norrbotten och Västerbotten, målar upp en dyster bild.
- Alla kommuner i Norrbotten har en negativ befolkningsutveckling i aktiv ålder 18-64 år. Norrbotten är det län som står inför den största utmaningen, Västerbotten klarar sig bättre eftersom universitetsstaden Umeå drar upp snittet, berättar han.
I höstas utarbetade Arbetsförmedlingen, Piteå kommun och i viss mån Företagarna ett koncept för att säkra framtida behov av arbetskraft.
- Det är en särskild insats kopplad till ungdomar. Samtliga branscher inom fyrkanten har en generationsväxlingsproblematik och nu uppmanar vi dem som är i behov av arbetskraft att se om sitt hus och kontakta Arbetsförmedlingen, berättar Birger Lindberg, chef för Arbetsförmedlingen i Piteå.
Alla vinnare
I dag är 18 procent av ungdomarna i Piteå arbetslösa och det motsvarar omkring 650 personer. Nu erbjuds de en kedja av insatser för att bli anställningsbara och täcka upp företagens framtida behov av arbetskraft - alla kan alltså bli vinnare.
- Vi måste få arbetsgivarna att tänka till vad de kommer att behöva för kompetens i framtiden. Enskilda individer bör fundera om de är beredda på att utbilda sig för att få jobb. Ungdomarna kan börja med praktik och sedan erbjudas kompletterande utbildningsinsatser, säger Birger Lindberg.
40-talisternas pensionsavgångar har redan börjat och de kommer att bli allt fler.
- Kullarna är större i slutet av 40-talet och i början av 50-talet. På 15 år försvinner 10 procent, omkring 2 500 personer, från arbetsmarknaden i Piteå och det är många nyckelbefattningar som ska ersättas, berättar Lindberg.
Vård och omsorg
Störst efterfrågan på arbetskraft väntas det bli inom kommunal verksamhet, vård och omsorg, bygg och anläggning samt i skogsbranschen.
- Handeln och hotell restaurang kommer inte att ha lika stora behov. I slutändan handlar det om att klara välfärden och få skattebetalare blir ett hot mot socialförsäkringssystemet. Jag tror att vi kommer att klara av det här, men det gäller att lyfta debatten, menar Birger Lindberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!