Läkemedlet behandlar adhd hos barn och ungdomar. Medicinen finns i fyra doser och i dagsläget är 1 mg samt 4 mg restnoterade. Enligt prognosen kommer de doserna åter i lager i mitten av mars, men i slutet av månaden väntas även 3 mg restnoteras och är inte beställningsbar förrän i maj. Företaget tog bort restnoteringen för 2 mg förra veckan men under fredagen aviserades återigen en kommande rest i maj.
Orsaken till restsituationen är oklar. Företaget har inte godkänt att Läkemedelsverket publicerar den.
– Men rent generellt hänger det ofta ihop med tillverkningsrelaterade orsaker och det vanligaste är att det är någon påverkan på produktionskapaciteten. Sedan har vi också ökad efterfrågan så det kan möjligen i det här fallet vara att om en styrka börjar resta får man ta fler av en annan, men det vet jag inte i nuläget, säger Maria Wanrud, gruppchef vid Läkemedelsverket.
Restnoteringen gäller i hela landet.
– Det kan finnas kvar på vissa apotek men de kan inte få en nybeställning, säger hon.
Föräldrar som PT pratat med är oroliga och undrar när medicinen kommer tillbaka. Maria Wanrud förstår deras oro.
– Är man rädd eller riskerar att stå utan medicin är vår rekommendation att ta kontakt med sin behandlande läkare för att höra hur länge man eventuellt kan vara utan eller om man kan ta svagare eller starkare i stället. Men det är klart att det blir en oro och ovisshet, säger hon.
Det är endast ett läkemedelsföretag som tillverkar medicinen och den är inte utbytbar.
– Det finns ingen som är likvärdig. Det finns andra substanser som man också behandlar adhd med, men det kräver en förnyad vårdkontakt. Läkaren behöver följa hur det går med behandlingen och monitorera patienten om man ska byta. Det medför merjobb för hälso- och sjukvården och oro för patienterna, säger Maria Wanrud.
Hon uppger att det finns läkemedel från Kanada tillgänglig via licens.
– Om läkaren bedömer att behandlingen måste fortgå, men bedömer att man kan inte ta en svagare eller starkare dos då finns det i nuläget en licensprodukt som man kan förskriva. Det betyder att den är godkänd i ett annat land från början och det är läkaren som måste motivera en licens, säger Maria Wanrud.