– Det är ett EU-bidrag i grunden som via Jordbruksverket fördelats ut till regionerna. Piteå kommun och Pite energi har sökt bidrag och fått det beviljat. För att få pengarna krävs att beställningsgraden i byarna är minst 70 procent, berättar Johan Nilsson, bredbandschef på Pite energi.
Har ni klarat det målet?
– Ja, i tre byar som vi börjar med nästa år. Det är Åträsk, Lillpite-Yttersta och Selsborg. Vi har haft en riktad kampanj där och haft god hjälp från engagerade personer i byarna.
Piteå får alltså 23,6 miljoner i bidrag, men projektkostnaden ligger på drygt 33 miljoner kronor. Fler byar står på tur de närmaste två åren.
– Vi vet att intresset för bredband är stort i byarna. Det är också en förutsättning för att byarna ska kunna vara en del av det digitala samhället, säger Johan Nilsson.
I andra byar har man ännu inte nått 70 procent, men försäljningen av bredband fortsätter i Långträsk, Koler, Storsund, Långnäs och Kyrkbyn.
– Vi tror att vi ska kunna bygga ut bredbandet i de byarna också.
För det enskilda hushållet ligger anslutningsavgiften på 24 995 kronor. Det är lika för alla oavsett avstånd till huvudledningen.
Tillgången till bredband är en rättvisefråga i grunden. Det ger bättre förutsättningar för landsbygden att fortsätta utvecklas och få samma möjlighet till uppkoppling som boende i centrala Piteå.
Det moderna och i allt större utsträckning digitaliserade samhället ställer större krav på en stabil och säker uppkoppling. Det har helt enkelt blivit viktigare att kunna vara uppkopplad dygnet runt. Nästan all hemelektronik kräver idag någon form av internetanslutning, exempelvis smart-tv, den fasta telefonen, övervakningskameror eller hemstyrningssystem.
– Bredband via fiber är den enda framtidssäkra tekniken som kan ge den kapaciteten som behövs för att kunna dra nytta av den snabba utvecklingen. Och man ska kunna driva företag även på landsbygden, säger Johan Nilsson.
Riksdag och regering har tidigare röstat igenom att målet är att "alla" hushåll i Sverige ska vara anslutna 2025. Ja, alla som vill, förstås.
– I Piteå kommuns bredbandsstrategi är också målet att alla ska ha möjlighet att ansluta sig. Idag är runt 75 procent av hushållen anslutna. Med tanke på att det finns runt 20 000 hushåll i kommunen, så finns det en del kvar att göra. Målet är alla hushåll, om än det kan bli svårt, säger Johan Nilsson.