Brassar nyfikna på kyrkan

Det är söndagsmorgon, och i Hortlax kyrka är det dags för högmässa. Där träffar vi Renato Valenga, 19, och Amanda Blanck, 18, från Brasilien som deltar i Svenska Kyrkans utbytesprogram “Ung i den världsvida kyrkan”, och kommer att spendera fem veckor i Piteå.

BESÖKARE. Renato och Amanda besökte Hortlax kyrka under högmässan och ritade och pysslade tillsammans med församlingens barn.

BESÖKARE. Renato och Amanda besökte Hortlax kyrka under högmässan och ritade och pysslade tillsammans med församlingens barn.

Foto:

PITEÅ2017-04-06 13:00

Programmet som är tre månader långt, har som syfte att kunna utbyta erfarenheter och dela sin syn på kristen tro. För att söka måste du vara mellan 18 och 30 år gammal. Utbytet sker mellan Sverige och fem olika länder; Brasilien, Costa Rica, Filippinerna, Sydafrika och Tanzania.

Renato och Amanda valdes ut till programmet för att studera den svenska kyrkverksamheten tillsammans med sexton andra ungdomar från de olika länderna.

– En av mina drömmar har alltid varit att få åka på en utbytesresa för att få lära känna ett land genom att bo i ett samhälle med andra familjer, i stället för att turista, berättar Renato.

Utbytet går ut på att ungdomar ska få chansen att studera kyrkverksamheter i andra länder och dela med sig av sina erfarenheter med varandra. När frågar vilka likheter och olikheter de sett mellan den svenska och den brasilianska kyrkan förklarar de följande:

– Gudstjänsterna är mer eller mindre detsamma i Sverige som i Brasilien, menar Amanda och Renato instämmer.

– Kyrkan i Sverige är större än den i Brasilien, här är det betydligt fler anställda i en församling än vad det är hemma hos oss. Jag gillar även att den svenska kyrkan bedriver många projekt och kampanjer, säger Renato.

.

Utöver tiden i kyrkan provar de även på vanligt vardagsliv i Piteå eftersom de bor hos en värdfamilj.

Avståndet mellan Piteå och deras respektive hemstäder – Renato som kommer från Castro och Amanda som kommer från Cascavel – är långt, och likheter såväl som olikheter har de slagits av även utanför kyrkan.

– Jag saknar faktiskt inte brasiliansk mat, den svenska maten är rätt liknande. Det är lite skillnader i kryddorna, men vissa saker här äter vi hemma också, berättar Renato.

– Vi tar inte av oss skorna lika ofta i Brasilien, man måste alltid kolla sig omkring och se ifall någon annan har på sig sina skor, fortsätter Amanda.

I november kommer svenska ungdomar att åka till Brasilien för att göra samma sak och Renato och Amanda kan intyga att ut­bytet är både lärorikt och fantastiskt roligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!