Brandtal för skolan – Piteåborna slöt upp för att manifestera

Skolan i Piteå har fått ett sparkrav på ytterligare 9,7 miljoner kronor, under lördagen manifesterade lärare och elever för att få politikerna att tänka om. "Nu är vi less", säger Sofia Liberg, ordförande för Sveriges Lärare i Piteå.

De har fått nog av besparingarna inom skolan och förskolan och kräver att politikerna lyssnar. Från vänster: Anna Junlén, lärare på gymnasiet, Jeanette Ekberg, förskollärare, Sofia Liberg, ordförande för Sveriges Lärare i Piteå, Ella Nyberg, elev på samhällsprogrammet tredje året och Ingrid Pihl, lärare på grundskolan.

De har fått nog av besparingarna inom skolan och förskolan och kräver att politikerna lyssnar. Från vänster: Anna Junlén, lärare på gymnasiet, Jeanette Ekberg, förskollärare, Sofia Liberg, ordförande för Sveriges Lärare i Piteå, Ella Nyberg, elev på samhällsprogrammet tredje året och Ingrid Pihl, lärare på grundskolan.

Foto: Laila Bäckström

Piteå2024-04-27 17:30

Uppskattningsvis ett drygt hundratal personer hade samlats på Byxtorget i Piteå vid lunchtid på lördagen för att manifestera för skolan.

– Nu är vi less på sparkrav, det går inte att hyvla mer med osthyveln. Vi har försökt prata med politikerna och skrivit insändare men inte fått respons, säger Sofia Liberg.

undefined
Sofia Liberg, ordförande för Sveriges Lärare i Piteå, talade inför hundratalet Piteåbor som slöt upp på Byxtorget under lördagsförmiddagen. "Nu är vi less på sparkrav", säger hon.

Efter flera tuffa stålbad för skolan i Piteå står barn- och utbildningsnämnden nu inför ytterligare besparingar. Detta då man fått i uppdrag att spara en procent av sin budget – 9,7 miljoner kronor.

Sveriges Lärare menar att det innebär större barngrupper, uppsägningar av lärare i grundskolan och på gymnasiet, minskade öppettider på fritids och förskolan och nedläggningar av inriktningar på gymnasiet.

Under dagen delade man ut flyers där Piteborna kan scanna en QR-kod för att vara med och argumentera mot politikerna och föreslå hur man ska få mer resurser till skolan.

undefined
"Säkra framtiden, satsa på skolan" tycker Sveriges Lärare i Piteå.

Jeanette Ekberg har jobbat inom förskolan i Piteå i 30 år.

– I dag saknar många förskolor i Piteå förutsättningar att bedriva den undervisning som krävs enligt skollagen och läroplanen. Piteås kommunala budget står över skollagen, eftersom här får inte alla barn vad de behöver, säger Jeanette som är oroad inför framtiden. 

– Ska nattis vara kvar ska det inte ske på bekostnad av förskolans lagstadgade verksamhet som redan är hårt slimmad med hög sjukfrånvaro. 

undefined
Ingrid Pihl har jobbat som lärare i 30 år och ser att det skett en försämring. "I dag tillhör Piteå de tio sämsta kommunerna på att satsa pengar per elev i grundskolan".

 

undefined
Budskapet är tydligt från Sveriges Lärare i Piteå. Under lördagen slöt många Piteåbor upp för att stötta.

Ingrid Pihl har jobbat som lärare i 30 år, varav fackligt engagerad i 15. Hon menar att det är länge sedan som Piteå tillhörde en av de bästa skolkommunerna i landet.

– I dag tillhör vi de tio sämsta kommunerna på att satsa pengar per elev i grundskolan. Vi är ruskigt nära på att vara bäst på att vara sämst, nu vill vi ta er till hjälp för att försöka påverka.

undefined
Lova Johansson, tredjeårselev på Strömbackaskolan, ser en risk att fler elever som inte får rätt stöd och hjälp blir hemmasittare. "Det här är ett kortsiktigt tänkande som inte kommer att hjälpa någon".

 

undefined
"Jag hoppas att ni kan lyssna på oss ungdomar. Det är vi som inte känner oss prioriterade då ni konstant prioriterar bort oss", säger Ella Nyberg, som går tredje året på samhällsprogrammet på Strömbackaskolan.

Eleverna Lova Johansson och Ella Nyberg, höll var sitt brandtal för skolan.

– Jag hade aldrig klarat gymnasiet om det inte varit för mina fantastiska resurslärare, säger Lova som tycker att politikerna tänker kortsiktigt och neddragningarna gör att fler blir hemmasittare.

undefined
Sveriges Lärare i Piteå vill ha Pitebornas hjälp att argumentera mot politikern och föreslå hur man ska få mer resurser till skolan.

Anton Li Nilsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden var på plats.

– Tack för de vittnesmål vi har hört i dag, vi ser samma saker, säger han och uppger att det ännu inte är några beslut fattade kring besparingar, nu väntar en tuff budgetprocess.

– Vi befinner oss i en otroligt tuff ekonomisk situation, det är en unik tid.

undefined
Anton Li Nilsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, uppger att förutom att nämnden ålagts att spara nästan tio miljoner kronor, hotas skolan av ytterligare 26,5 miljoner kronor i ökade kostnader för prisökningar och 22,4 miljoner för ökade lagkrav. På det äskar man 172 miljoner för om- och tillbyggnationer under 2025. "Men inga beslut är fattade", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!