De flesta har fungerande brandvarnare i sitt hem, men i vart fjärde hem finns ingen brandsläckare. Detta trots att ett snabbt användande av en brandsläckare kan förhindra en katastrof.
Rekommendationen från räddningstjänsten är att det finns en brandsläckare på varje våningsplan i hemmet och att de är placerade på lättåtkomliga platser.
Under senare år har mycket fokus lagts på släckmedlens (vanligtvis pulver i handbrandsläckare) miljöpåverkan. Detta inte minst på grund av PFAS-kemikalier i brandskum som använts vid flygfält och inom räddningstjänsten. PFAS, som anses mycket skadligt, har sedan läckt ut och hamnat i grundvattnet.
Enligt Svebra (Svenska brandskyddsföretag) har moderna pulversläckmedel normalt liten eller ingen miljöpåverkan. Rekommendationen är att inga speciella åtgärder eller användningsföreskrifter behövs för brandsläckningspulver.
Peter Lundqvist driver företaget Brandberedskap i Piteå AB. Han menar att dagens släckare är miljövänliga.
– Det är inga miljöfarliga ämnen i pulvret. Jag kan inte se att det finns några problem.
Tar ni emot och destruerar gamla släckare?
– Åt företag kan vi destruera släckaren, men gamla släckare kan användas av räddningstjänsten för övningsändamål. Privatpersoner kan utan kostnad lämna in sina brandsläckare på Bredviksberget, säger Peter Lundqvist.
Något som bekräftas av Tomas Gustavsson, driftområdeschef på Bredviksberget.
– Vi tar emot släckare. För privatpersoner kostar det ingenting, men företag får betala en slant. Däremot destruerar vi inte släckare. De skickas med Stena recykling, säger Tomas Gustavsson.
Men har pulvret någon negativ miljöpåverkan?
– Generellt vill vi inte ha kemikalier i avloppssystemet, men vi har inte sett några direkta problem från just brandsläckare, säger Chris Martin, chef för Sandholmens avloppsreningsverk.
Pulver är, som sagt, vanligast och det mest mångsidiga släckmedlet med hög släckeffekt. Moderna brandsläckare med ABC-pulver innehåller huvudsakligen monoammoniumfosfat och ammoniumsulfat. Det förstnämna har en gödande inverkan på miljön och vissa pulvertyper kan påverka vattnets ph-värde.
Men äldre brandsläckare kan innehålla miljöfarliga ämnen, till exempel så kallade PFAS-ämnen, som stannar kvar i miljön väldigt länge. Rekommendationen är därför att gamla och uttjänta brandsläckare tas om hand på ett miljöriktigt sätt.