Brandsäkerhet i fokus efter Notre-Dame

Efter branden i anrika katedralen Notre-Dame i Paris har brandsäkerhet i kyrkor hamnat i fokus. ”Vi tänker ständigt på det” säger Mats Björk, kyrkoherde i Piteå församling.

Plåt under ljusbäraren skaa undvika att brand uppstår inne i Piteå kyrka. Under plåten är det trägolv.

Plåt under ljusbäraren skaa undvika att brand uppstår inne i Piteå kyrka. Under plåten är det trägolv.

Foto: Laila Bäckström

PITEÅ2019-04-17 21:00

Piteå kyrka byggdes redan 1686 och är en träkyrka med ett stort kulturhistoriskt värde (se faktarutan).

Mats Björk uppger att det finns brandlarm som fungerar väl samt brandsläckare och brandfiltar. Man har också tydliggjort riskområden som exempelvis "Lucia" och andra högtider där det tänds mycket ljus.

Det är noga att exempelvis ljuskronor inte tänds förens man kommit längre fram mot altaret, detta då det är lågt under läktaren när man kommer in i kyrkan.

Under ljusbäraren har man lagt en plåt för att minska brandrisken och det finns en plan kring utrymningsvägar.

– Det handlar om handhavande egentligen, det är den stora saken, säger Mats Björk som berättar att man bland annat fått frågan om inte brandlarmet skulle gå att stänga av i två timmar i samband med en konsert då rökmaskiner ska användas för att de inte ska slå igång.

– Men nej, absolut inte. De finns ju till för säkerheten.

Har frågan kring brandsäkerhet hamnat ännu mer i fokus efter Notre-Dame?

– Ja, men vi är mycket väl medvetna om att det är en gammal träkyrka och att det finns en brandrisk. Men samtidigt har vi gjort vad vi kan göra och det är också en balansgång. Det är en lokal som är i bruk, folk måste kunna vara där och vi ska tända ljus, annars har den ingen funktion.

Nyligen antog Piteå församling en ny ljuspolicy som bland annat förtydligar vad som gäller vid olika evenemang där ljus är inblandade. Men också när det gäller ljuständning på dagtid.

– Vi har öppna kyrkor på dagarna både här och i Öjebyn eftersom det finns ett stort behov av att kunna komma till kyrkan och tända ett ljus. I Öjeby kyrka som är byggd av sten fungerar det bättre, men i Piteå kyrka har vi numera inga ljus framlagda om det inte finns någon som är där och håller koll, säger Mats Björk.

Även i Arjeplog och Arvidsjaur finns gamla, fina träkyrkor – den i Arjeplog uppfördes redan 1641.

– Vi tycker att vi har ett fungerande brandskydd och ser över säkerheten, säger Ivar Sundström, kyrkoherde i både Arjeplogs och Arvidsjaurs församling.

Han uppger att det finns brandlarm och brandsläckare samt att vaktmästarna regelbundet kontrollerar att utrustningen fungerar. Under ljusbärarna har man lagt plåt.

– En brand kan uppstå, vi kan inte tänka att: "Det drabbar inte oss" säger Ivar Sundström som menar att det skulle vara katastrof om någon av kyrkorna i Arjeplog eller Arvidsjaur brann ner.

– De är en så viktig del av bygden.

Kyrkor i Piteå älvdal

Piteå kyrka

Byggdes 1686, anses ha ett stort kulturhistoriskt värde.

Öjeby kyrka

En stenkyrka som började byggas omkring 1500-talet, byggdes ut till dagens korskyrka under 1700-talet. Renoverades under 2015 och 2016.

Hortlax kyrka

Började byggas 1913 och stod färdig 1917, byggd som korskyrka av sten med vit puts på utsidan.

Norrfjärdens kyrka

Efter ett åsknedslag i augusti 1963 brann den gamla kyrkan ned. Den nya invigdes 1967.

Arjeplogs kyrka

Byggdes 1641 och har sedan dess byggts till ett par gånger.

Arvidsjaurs kyrka

Invigdes 1903 och renoverades på 1950-talet.

Älvsbyns kyrka

Uppföras under åren 1808–1813. En träkyrka utformad som en korskyrka i österbottnisk stil.

Källa: Svenska kyrkan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!