Brandpiloten drömmer om jetplan

Mikael Marklund är en av Piteå flygklubbs piloter som brandbevakar Norrbotten från luften i sommar. Till hösten fortsätter han sin utbildning till trafikflygare vid en flygskola i Västerås.

Mikael Marklund till vänster och Robert Gottlieb är klara för dagens brandbevakning. Mikael är utbildad trafikflygare som fortbildar sig i Västerås till hösten.

Mikael Marklund till vänster och Robert Gottlieb är klara för dagens brandbevakning. Mikael är utbildad trafikflygare som fortbildar sig i Västerås till hösten.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2009-07-04 06:00
Mikael Marklund är utbildad vid trafikflygskolan i Arvidsjaur.
Han gick ut i maj 2008. Senaste året har han bland annat varit i Australien där har undersökt jobbmarknaden för yrkespiloter.
- Jag är behörig att flyga enmotoriga plan med max 5700 kilo i startvikt, men jag vill fortsätta. På sikt är min dröm att flyga jet, kanske en MD 80, säger Mikael Marklund under tiden han förbereder dagens brandflygningar.
Klockan elva ska han och copiloten/spanaren Robert Gottlieb ge sig ut på den 50 mil långa slingan i södra delen av länet.
Bra med brandflyg
Syfte - att spana efter den röde hane som kan kosta skogsägaren miljoner om den bryter ut och som ofta orsakas av åska och skogsmaskiner.
- Brandflyg är ett bra led i fortbildningen. Det handlar om att skaffa sig erfarenhet, få så många flygtimmar som möjligt. Det är ett plus när man söker jobb, säger Mikael Marklund.
Leif Bergström har flugit tusen timmar inom Piteå flygklubb och är tekniskt ansvarig för klubbens två plan. Vi flyger med honom en del av den sträcka som är en av tre linjer brandflyget kör i länet.
En östlig slinga ärkoncentrerad efter kusten, det finns en nordlig slinga och en sydlig, som trafikeras av Piteå och Arvidsjaurs flygklubbar.
Frivillig flygkår
Flygningarna sker på uppdrag av Frivilliga Flygkåren (FFK), en sammanslutning av privatflygare och klubbar i Sverige. Varje morgon loggar Leif Bergström in i datorn där han får uppgift om hur dagens flygbevakning ser ut.
Det är cheferna vid fem räddningstjänster i länet, bland annat Mikael Andersson i Luleå och Kalle Håkansson i Älvsbyn, som bestämmer när brandflyget ska gå upp.
- Just nu har vi brandrisk 5, det näst högsta, så Kalle Håkansson har lagt in att i dag ska vi flyga klockan elva, klockan tre och klockan åtta på kvällen, säger Leif Bergström, innan vi går till brandbevakningsplanet, en Piper Cherokee.
God sikt
Turen täcker 100 kvadratmil. Om vädret är bra har Leif Bergström en sikt på tio mil och det gör att på 900 meters höjd upptäcks bränder lätt.
Han pekar på fördelen med GPS.
- Ser vi en brand kontaktar vid SOS alarm via brandradion. Vi lägger ut en koordinator till SOS som för den vidare till brandbilen som ser vart den ska åka, säger Leif Bergström.
Ser han att räddningstjänsten hittar fram flyger han vidare.
Om inte cirklar han runt och lotsar bilarna till brandplatsen. Hittills har sommaren varit intensiv.
Piteå flygklubb har haft 34 timmar i luften.
Av dem har Leif Bergström flugit 20. Arvidsjaurs flygklubb har flugit 20 timmar.
Totalt finns ett tiotal piloter att tillgå.
-  För få, säger Leif Bergström, som gärna ser att brandflygsugna piloter hör av sig till Piteå flygklubb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om