Brandmannakonflikten fördjupas

"Vi har tyvärr en konflikt" meddelade Brandmännens riksförbund för strax över en månad sedan. Nu ser det ut som att den konflikten kommer att förvärras.

Torbjörn Johansson är inte säker på exakt hur Älvsbyns deltidsbrandkår kommer att påverkas av de skärpta metoderna. (Arkivbild)

Torbjörn Johansson är inte säker på exakt hur Älvsbyns deltidsbrandkår kommer att påverkas av de skärpta metoderna. (Arkivbild)

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2015-07-17 15:46

Konflikten gäller för 10 000 deltidsbrandmän och beror bland annat på att brandmän sedan år 2000 har haft en väldigt låg löneökning i jämförelse med andra kommunalt anställda. Men det gäller också bland annat rätten till betald ledighet vid nära anhörigas bortgång och gravida kollegors rätt till ersättning fram tills att försäkringskassan tar över ansvaret. Saker som många yrkesgrupper tar för givet.

Tuffare än tidigare

Om inte Brandmännens riksförbund och medlarna har nått en överenskommelse innan den 15 augusti kommer stridsmetoderna bli tuffare än tidigare.

– Det som är nytt är bland annat att man inte kommer tillåta byten mellan brandmän, säger Ulf Svärdsudd, avdelningschef på räddningstjänsten i Piteå.

Hittills har dispenser beviljats för att arbetsgivaren ska kunna bemanna brandstationer men dessa dispenser kommer att dras tillbaks. Nya dispenser kommer att delas ut men mycket mer restriktivt. Man kommer också helt sluta med vissa tjänster redan vid månadsskiftet.

– Från och med första augusti kommer man inte utföra så kallade restvärdesuppdrag. Som det är nu så tar vi ihop vatten och rök när vi är ute och släcker, men det kommer man inte att göra framöver, säger Ulf Svärdsudd.

Konsekvenserna

Piteås räddningstjänst klarar sig dock ganska bra i och med att schemat är välplanerat och genom att de har en heltidsbrandkår utöver deltidsbrandkåren. I Älvsbyns kommun ligger dock hela ansvaret på en deltidsbrandkår. Där vet man inte ännu vad den skärpta konflikten kan komma att betyda.

– Vi är inte riktigt klara över konsekvenserna än. Det vi gör nu är att försöka skapa oss en bild av vad det kommer att innebära. Hittills i sommar har vi klarat oss ganska bra. Vi har övningsfritt under sommaren och det har knappt varit någon utryckning i Älvsbyn, säger Torbjörn Johansson, räddningschef.

Vad kan förvärra läget?

– Det som skulle kunna påverka mycket är om det skulle bli väldigt torrt och mycket skogsbränder nu. Men det är ganska blött ute i skogen än så länge och därför också låg brandrisk. Men viktigt att nämna är att det hur som helst vid akuta utryckningar, olyckor och liknande så ska man få hjälp precis som vanligt, säger Torbjörn Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om