Brandflyget lokaliserar skogsbränder

Brandflyget fyller en viktig samhällsfunktion just nu. De idéella piloterna upptäcker och lokaliserar inte bara bränder, de hjälper också räddningstjänsten att hitta fram till eldhärdarna. Marcus Lidman och Marcus Bergström ägnar båda sin fritid åt detta.

Marcus Bergström har fyra års erfarenhet av brandflygning. Flygcertifikatet har han haft ännu längre.

Marcus Bergström har fyra års erfarenhet av brandflygning. Flygcertifikatet har han haft ännu längre.

Foto: Frida Enberg

PITEÅ2018-07-19 22:06

I Norrbotten finns det tre flygrutter, fastställda av länsstyrelsen. De täcker i princip in hela länet. Marcus Lidman och Marcus Bergström är två av de frivilliga piloter som på sin fritid, helt idéellt, ställer upp och flyger brandflyg.

– Det känns bra att kunna bidra. Man känner att man gör en viktig samhällsinsats. Det behövs fler privatpersoner som ställer upp och hjälper till just nu, säger Marcus Lidman.

Vid torsdagskvällens flygning lokaliserade duon turligt nog inga nya bränder. Men de flög över samtliga sju bränder som pågår längs med den sydliga rutten just nu.

– De andra två rutterna heter BD öst, och flygs av Luleå-Boden flygklubb samt BD norr, som Gällivare flygklubb flyger, berättar Marcus Lidman.

En rutt är omkring 50 mil och tar ungefär tre timmar att flyga. Länsstyrelsen har tecknat avtal med flygklubbarna, som utför brandflygningarna enbart mot att myndigheten står för bränslekostnaden.

– Det är definitivt värt det. Det kostar samhället mycket mer pengar att skogarna brinner upp, säger Marcus Lidman.

Piteå flygklubbs stora veteran, Alvar Englund, har flygit brandflyg i 30 år. Bara i år har han 50 timmars brandflygning, Piteå flygklubb totalt har 120 timmars brandflygning.

– Just nu är brandrisken 5E, det betyder att det är extrem brandrisk. Då är vi uppe två gånger per dag, säger Alvar Englund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!