Brandflygning är ett sätt att minska skogsbränders utbredning genom att upptäcka dem i ett så tidigt skede som möjligt. Detta gör att färre träd börjar brinna och risken för att bränder skadar egendomar minskar. Lisa Söderlund från Piteå är en av de vardagshjältar som har brandflyg som frivilligt uppdrag.
– Vi har sommarstugan i Långnäs precis här nere vid älven, nära flygfältet. Jag har sett många plan i luften genom åren och tyckte alltid att det såg så härligt ut. Så jag bestämde mig för att jag skulle ta flygcertifikat och det gjorde jag på Luleå-Boden Flygklubb, säger Lisa Söderlund.
Det finns bestämda slingor runt om i Norrbotten som brandflygarna ska följa när de är ute och spanar. En flygning brukar ta ungefär tre timmar men om de upptäcker bränder blir de ofta kvar i luften ännu längre. När Lisa Söderlund och de andra brandflygarna behövs uppe i luften, får de ett meddelande av räddningstjänstens inre befäl, som utgår från SMHI:s brandprognoser.
– Då flyger vi i väg och letar efter bränder, vi är åtminstone alltid en pilot och en spanare ombord, minst en i besättningen ska ha flugit 100 timmar. Sedan ringer man till SOS och ger dem koordinater om var det brinner, vi beskriver även vad vi ser angående branden, säger Lisa Söderlund.
– Därefter skickar de ut brandkåren och ibland blir vi beordrade att vara kvarliggande på platsen för att hjälpa att beskriva den snabbaste vägen till platsen. Det finns mycket skog och många skogsvägar i Norrbotten, det kan vara ganska klurigt.
Lisa Söderlund minns sommaren 2018, då det var torka i Sverige och hög brandrisk.
– 2018 var jag med som spanare, det var spännande naturligtvis. Då upptäckte brandflyget i Sverige 600 bränder, vilket är väldigt extremt jämfört med ett normalt år då man upptäcker cirka 100 bränder.
– Nu får vi se vad slutsiffran hamnar på i år. I början av sommaren var det väldigt många flygningar, redan i juni så brandflög vi i Luleå-boden flygklubb 111 timmar, vilket är mer än vad vi flög hela förra året. Men det känns som att vi har bra beredskap i år, säger Lisa Söderlund.
Vad är det som får dig att vilja vara en brandflygare?
– Det är just känslan av att man gör en arbetsinsats och att man får hjälpa till i samhället. Att flyga är en oerhörd frihetskänsla, säger Lisa Söderlund.