Brandbil når bara åttonde våningen

Två nya höghus har vuxit upp i Piteås stadskärna. Räddningstjänsten anser att de är väl utrustade om olyckan skulle vara framme, trots att deras höjdfordon endast når upp till åttonde våningen.

Larmenhet. Den här dosan i taket i trapphallen såg Stefan Larsson lysa med vitt sken på tisdagskvällen.

Larmenhet. Den här dosan i taket i trapphallen såg Stefan Larsson lysa med vitt sken på tisdagskvällen.

Foto: Frida Enberg

PITEÅ2017-07-27 21:03

Det oroar emellertid inte räddningschefen Torbjörn Johansson vid räddningstjänsten i Piteå.

– När det gäller Kust och Stadstornet har man byggt helt annorlunda, jämfört med lägre byggnader. Byggreglerna ställer mycket högre brandsäkerhetskrav på så höga byggnader, säger han.

När brandlarmet löste ut i Stadstornet i tisdags förseglades alla dörrar till en av de två hissarna i huset.

– Räddningshissen är avsedd för vår personal, den gör så att vi kan ta oss upp fortare. Sen finns det även så kallade stigarledningar, som är trycksatta. Det innebär att vi kan ta med oss slang upp, som vi kopplar in på den aktuella våningen, säger Torbjörn Johansson.

Han menar att detta möjliggör en snabb insats med de rätta förutsättningarna för räddningstjänsten.

– Husen är byggda och konstruerade på ett betydligt säkrare sätt än lägre hus. Trapphuset ska inte kunna bli rökfyllt, det ska gå bra att ta trappan ner. Sen kan vi ju hjälpa människor ner i huset från högre höjder, när vi gått in via brandhissen eller trappan.

I vanliga flerfamiljshus, upp till åtta våningar, är räddningstjänstens höjdfordon ”den andra utvägen”. De som bor högre än åtta våningar upp är hänvisade att ta trapphuset ner.

– När det gäller både Kust och Stadstornet så är byggnaderna uppdelade i olika sektioner, som är brandceller. Varje lägenhet eller rum är en egen brandcell, som stoppar mot brand i minst 60 minuter, säger Torbjörn Johansson.

Även trapphuset i Stadstornet är att betrakta som en brandcell, där dörrarna på varje våningsplan är en typgodkänd branddörr.

– Trapphuset ska inte kunna utsättas för brand och rök. Även om en lägenhetsinnehavare lämnar lägenhetsdörren öppen så att rök tar sig ut i trapphallen på våningsplanet, så ska inte röken kunna tränga in i trapphuset, säger han.

Torbjörn Johansson understryker att börjar det brinna i en lägenhet så är det principen ”rädda, varna, larma, släck” som gäller.

– Det är i den ordningsföljden man ska agera, säger han.

Kust är utrustat med ett automatiskt brandlarm som ljuder i hela byggnaden, eftersom det är en offentlig lokal och hotell. I Stadstornet däremot finns automatiskt brandlarm enbart i de offentliga lokalerna högst upp samt i trapphus och trapphallar.

– Det är inte meningen att alla boende ska höra larmet in till sina lägenheter. Lägenheterna är utrustade med vanliga brandvarnare. Sen är grundprincipen vid brand att alla boende ska stanna kvar i sina lägenheter. Varje lägenhet är ju en egen brandcell där man ska vara trygg i åtminstone 60 minuter, säger Johansson.

Han ser tanken på en totalbrand som väldigt avlägsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om