Händelserna när Kent Ögren kuppades bort från landstingstoppen slog ner som en bomb.
– En ytterst ovanlig händelse, samtidigt kan det ses som ett uttryck av det som hände efter valet där vänsterpartiet sökte samverkanspartner, säger statsvetaren Simon Matti.
Fortsatt bräcklig
Om den socialdemokratiska majoriteten var bräcklig innan, är den nya konstellationen med Kenneth Backgård ännu svagare.
– Socialdemokraterna är ju i majoritet i styrelsen, konstaterar han.
Vad tror du ligger bakom de två blankrösterna?
– Lite svårt att säga. Men i landstinget har ledamöterna förutom partilojalitet även en form av geografiska lojaliteter. Det här har vi sett under tidigare mandatperioder också, säger Simon Matti.
Upplever dessa två någon form av svek mot deras regioner?
– Det är ingen nyhet att de från Östra Norrbotten och från Malmfälten varit kritiska till vissa beslut. Det kan ses som ett klart uttryck för missnöje mot Kent Ögren.
– Det här är ju ett konkret sätt att markera detta.
Tufft
Simon Matti anser ändå att de två blankröstarna inom det socialdemokratiska partiet tagit ett tufft beslut.
– Det är tufft att gå emot partiet på det här sättet
Riskerar de att bli utfrysta?
– Om det blir klart vilka de är, visst. Det pågår ju redan nu en kraftfull diskussion inom socialdemokraterna hur de ska hantera det hela har jag läst, säger han.
Tror du att de var fullt medvetna om konsekvensera av sitt agerande?
– Man behöver inte nödvändigtvis vara raketforskare för att kunna räkna till 71, säger Simon Matti och syftar till antalet ledamöter i landstingsfullmäktige.
– Om en röst blir blank, ja, då är det 35 röster mot 35. Blir det två blanka så vippar majoriteten över till oppositionen. Svårare är det ju inte.
Varenda sten
Ser du något tänkbart scenario för vad som kan komma att hända på tisdag när fullmäktige återupptas?
– Det jag närmast kan tänka mig är att socialdemokraterna inte tänker ge sig utan strid. De kommer sannolikt att jobba under helgen för att vända på varje sten, undersöka alla möjligheter till att kunna åstadkomma en eventuell ny omröstning.
Är det möjligt när klubban har fallit?
– Jag är ingen jurist. Jag vet faktiskt inte, men jag är säker på att den frågan har hög prioritet hos S, säger statsvetaren Simon Matti.