Bostadsbrist hotar studenter till hösten
Förra hösten tvingades sex studenter bo på vandrarhem eftersom de inte hade någon annanstans att ta vägen. I år kan läget bli ännu värre för dem som ska börja plugga vid Institutionen för musik och medier i Piteå. Antalet studerande väntas bli rekordstort, samtidigt som antalet studentbostäder är så gott som oförändrat.
Sebastian Lönberg befarar att läget på bostadsfronten blir betydligt värre än förra året, då sex studenter tvingades bo på vandrarhem i flera månader. "En av dem bodde kvar ända till december innan hon fick egen bostad", säger han.
Foto: Sofia Wellborg
- Det är fler som sökt till våra utbildningar i år, säger utbildningsadministratör Eva Riklund.
Den främsta orsaken till att antalet studenter beräknas bli rekordstort i Piteå är dock att de tvååriga program som 2007 blev treåriga nu för första året kommer att ha studenter i alla tre årskurser.
Svår situation
Sebastian Lönberg, studiesocial koordinator vid Piteå studentkår, är på goda grunder bekymrad över bostadssituationen för de studenter som flyttar till Piteå i höst.
- Förra höstterminen var det sex studenter som inte fick permanent bostad med en gång. De fick bo på vandrarhem istället, och en av dem bodde kvar ända till december innan hon fick egen bostad, säger han.
Piteå studentkår befarar att bostadssituationen blir ännu svårare det här läsåret.
- Många utbildningar får årskurser med fler studenter än tidigare år, men det har bara tillkommit några enstaka studentbostäder, säger Sebastian Lönberg.
Bostadsbolaget Pitebo har 338 studentlägenheter på Ankars, vilket är åtta fler än i fjol.
- När vanliga lägenheter blir tomma på Djupviken kodar vi om dem till studentlägenheter. På det viset har vi tillskapat några extra, säger Pitebos vd Carl Johan Åhlund.
Samtliga 338 studentlägenheter är dock redan uthyrda.
- Vi hade 50-60 lägenheter som stod tomma ett par månader under sommaren, men när antagningsbeskeden skickades ut förra veckan så tog det bara två dagar innan alla lägenheter var uthyrda, säger Carl-Johan Åhlund.
Olika alternativ
I Pitebos övriga lägenhetsbestånd finns för närvarande ungefär 30 lediga lägenheter, som är spridda över kommunen och i de flesta fall större än de ettor och tvåor som studenterna efterfrågar.
Lindbäcks Fastigheter har 48 studentlägenheter på Bäckgatan och har inte utökat det beståndet. För närvarande har de också tio vanliga lägenheter till uthyrning, men nästan samtliga är trerummare.
Många studenter hyr även lägenheter av privata fastighetsägare som Rawi och BD Bygg, men det är tveksamt om tillgången på lediga ettor och tvåor räcker för att möta höstens efterfrågan.
Negativ trend
Eva Riklund delar studentkårens farhågor om att det blir svårt för alla studenter att hitta bostad innan höstterminsstarten.
- Tidigare har det alltid funnits bostäder åt våra studenter, det har ordnat sig för samtliga senast i oktober. Men i fjol dröjde det ända till december, och jag tror inte att det blir lättare i år.
En lösning skulle kunna vara att sätta upp baracker som studenterna kan bo i.
- Vi har pratat med Pitebo om det, men de vill inte, säger Eva Riklund.
Hoppar av
När det uppstår brist på bostäder blir det också svårare för Institutionen för musik och medier att fylla sina utbildningsplatser.
- Det finns studenter som avstår från sina platser trots att de kommit in på utbildningen, eftersom de inte har fått någon lägenhet och det enda vi kan erbjuda dem är en plats på vandrarhem.
Det finns ingen instans som har det övergripande ansvaret för att inflyttade studenter ska få bostad i Piteå.
- Fast jag tycker att det borde vara en angelägenhet för Piteå kommun. Om vi kan erbjuda studenterna bra bostäder så stannar de kvar, och då blir de bra marknadsförare för Piteå också. Dessutom får ju kommunen in pengar när studenterna skriver sig här.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!