Videon är inte längre tillgänglig
Under två års tid har Demensföreningen i Piteå bedrivit ett anhörigprojekt kallat "Astrid". Syftet med projektet är att dels att belysa språkets betydelse vid demenssjukdom, men också att bevara Pitemålet i kontakten med dessa personer. Vid demenssjukdom återgår man allt som oftast till det språk man talade som barn. Detta inspirerade demensföreningen i Piteå till att ta fram ett aktivitetsmaterial i form av korsord på pitebondska som går under titeln "Nålta åppa bonnska".
Språkbarriärer
Arne Pettersson är sedan länge pensionerad och är aktiv medlem inom demensföreningen sedan hans hustru insjuknat i sjukdomen. För honom är pitebondskan ett kulturarv och något som såväl gammal som ung borde förvalta väl och inte låta den dö ut.
– Det var sommar och jag hade varit på Öjagården och ätit då jag noterade nya semestervikarier, skolungdomar. Någon av dem satt och pratade med en utav tanterna när jag märkte att de förstod inte varandra, säger Arne fortsätter.
– Jag gick fram till Carina Lindegren och sa att vi i demensföreningen måste börja försöka utbilda personal så att de kan bondskan. För då vi blir gamla och dementa kanske pitemålet är det enda vi kan.
Förstå och bli förstådd
Carina Lindegren är demensvårdsutvecklare inom demensföreningen i Piteå och en av de stora drivkrafterna bakom anhörigprojektet "Astrid". För henne är det viktigaste med boken "Nålta åppa bonnska" att förstå och bli förstådd och att skapa trygghet i möten med varandra.
– Syftet är väl att kunna använda boken även om man inte är demenssjuk. Utan man kanske är äldre, man är intresserad av att lära sig, och något som man kan sitta sig ner och göra tillsammans.
Stort intresse för pitebondska
Under drygt ett års tid har arbetet med "Nålta åppa bonnska" tagit att sammanställa. Den första upplagan på 100 exemplar av boken kom ut i början av december ifjol och har under julen redan hunnit blivit julklappar.
– Intresset har varit så pass stort att första upplagan nästan har sålt slut och finns fortsatt intresse så kan det bli aktuellt att trycka upp fler exemplar, säger Carina Lindegren.
– Det finns tillräckligt med material för att göra fler korsordsböcker och tanken är väl så småningom att vi ska göra det. Kommunen har beställt 50 exemplar och ABF som demensföreningen samarbetar med har också beställt några exemplar, berättar pensionären Roland Nyman glatt.
– Det kanske kan bidra till att yngre personer tillsammans med de äldre personerna kan ha ett utbyte med varandra, avslutar Arne Petterson.