Videon är inte längre tillgänglig
Vädret är vackert, solen lyser över den kanal som från och med torsdag är öppen för det båtliv som slipper runda Bondön förbi Degersten och sparar en hel landmil. Den öppningsbara bron kommer att ha fasta öppettider två gånger per dag, under för och eftermiddag.
Sten Olsson som ägt Bondön i många år såg nöjd ut. Nyligen självutsedd till kanalråd sade han till PT att torsdag blev en bra dag. Maria Stenström som haft stuga vid Sikörviken sedan 1957 är glad.
– Vi har en mindre båt och nu kan vi åka ut mer i skärgården.
Privatbåtar lyste med sin frånvaro, men första båt att gå igenom var hamnbogseraren Stig av Piteå med skepparen Pär Nyström. Han körde kommunalrådet Peter Roslund som stod i fören och klippte band. Så småningom anlöpte också Sjöräddningens båt.
Projektet har fått kritik sedan den beräknade kostnaden på 26 miljoner kronor (varav EU-stöd 13 miljoner kronor) hittills landat på 40 miljoner kronor.
– Det känns bra att kanalen är öppnad. Sedan beklagar jag att den blev dyrare än beräknat, men har man påbörjat ett projekt måste man slutföra det, sade Roslund.
När nu kanalen är öppnad visar det sig att inte alla båtar tar sig igenom. Kanalen är 3,5 meter djup, men vid inloppet inom den prickade farleden har byggarna upptäckt stora stenbumlingar på botten. Ett planerat djup på 2.50 har reducerats till 2.10.
– Seglare kommer att tveka att gå över den delen. Man gör det om man är modig och har lokalkännedom, men turistande segelbåtar och motorbåtar bör inte gå igenom, anser Jörgen Nyström, seglare och medlem i Piteå segelsällskap.
Han tror att ägare av större motorbåtar inte är beredda att offra drev för 50 000 kronor för att försöka ta sig in.
– Då blir det billigare att köra runt Bondön.
Projektledaren Per Andersson är medveten om problemet. Han förklarar att det går en ås från Kartudden ut mot Kråkholmen där det bildats en förhöjning på grund av stora stenar, och Piteå kommun har just nu ingen möjlighet att göra något åt det.
– Vi har inte tillstånd att bedriva vattenverksamhet i området. Dessutom finns inga pengar avsatta. Möjligtvis kan vi göra något till hösten, men det handlar i så fall om en enkel åtgärd som att snitsla om farleden för att hitta bättre djup.
Piteå kommuns näringslivschef David Sundström vet också om problemet med ”knölen”.
– Från början var det tänkt att farleden skulle dras en annan väg nära Kråkholmen, men det blev för dyrt och så blev det så här. Men vi ska titta på det och försöka lösa frågan, säger Sundström, som betonar att projektet Bondökanalen inte är klart även om vattenvägen under bron öppnats.
Det återstår byggnation av ny småbåthamn, stugor, uppställningsplatser för kanske husbilar och på sikt ska även stora båtar och segelbåtar kunna köra genom Bondön.
– Och även om djupet just nu är begränsat kan fortfarande en stor majoritet av alla båtar gå igenom kanalen, säger näringslivschefen.