Böndernas biogasplaner ligger på is

Åtta bönder i Piteå ville driva småskaliga biogasanläggningar, men intresset har svalnat av flera anledningar.

Grisbonden Björn Olofsson vill tillsammans med sju andra bönder tillverka biogas av den egna gödseln.
(Arkivbild)

Grisbonden Björn Olofsson vill tillsammans med sju andra bönder tillverka biogas av den egna gödseln. (Arkivbild)

Foto: Jonas Åsten

Piteå2020-04-25 14:00

Som Piteå-Tidningen tidigare skrivit blev det inget storskaligt biogasprojekt i Piteå. Istället ville Björn Olofsson, Lillpite, och sju andra bönder driva småskaliga biogasanläggningar på gårdarna.

Just nu är det två, eller möjligen tre bönder som engagerar sig i frågan, enligt grisbonden Björn Olofsson.

– Vi är två som sökt investeringsstöd till att bygga en gårdsanläggning och då har man två år på sig. Men vi har inte fått klara besked av leverantören om det kan bli några stöd. Det är inte heller klart med metanreduceringsstöd, det innebär stöd för att man har en biogasanläggning, vilket gör att gödselutsläppen i atmosfären minskar.

Mycket är alltså oklart. Dessutom menar Björn Olofsson att dagens rekordlåga elpriser missgynnar projektet.

Bo Wiberg, verksamhetsutvecklare vid Grans naturbruksskola, hade hoppats kunna ha en biogasanläggning på plats i år, men så blev det inte.

– Vi har börjat ta fram beslutsunderlag för biogas så vi har tittat på gårdsbaserade anläggningar, nyckelfärdiga som lantbrukare kan köpa. Vi sneglar även på solel. Man kan säga att vi slagit ihop resonemanget kring både biogas och solcellsanläggning.

I samarbete med bland andra LRF deltar Grans i projektet Soliga lantbruk.

– Pite energi har kollat alla vinklar och väderstreck på ladugårdens tak med tanke på solenergi. I den bästa av världar skulle det kunna bli både biogas och solel på Grans. Vi vill sträva mot klimatanpassad energi, säger Bo Wiberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!