Söker investerare för 20-miljardersanläggning

Den planerade e-metanolfabriken på Haraholmen är kostnadsberäknad till 23 miljarder kronor. För att det ska bli möjligt krävs bland annat att elnätet till Haraholmen uppgraderas och att bolaget får finansieringen i hamn.
– Om vi får investerarna med oss skulle det här skapa många välavlönade jobb, säger Fabian Floto, vd på Eternal Power.

Fabian Floto, vd för Eternal Power och styrelseledamot i Pite Green Methanol AB, tror på projektet i Piteå. ”Vi har redan investerat ganska mycket pengar och det hade vi inte gjort om vi inte trodde det var möjligt.”

Fabian Floto, vd för Eternal Power och styrelseledamot i Pite Green Methanol AB, tror på projektet i Piteå. ”Vi har redan investerat ganska mycket pengar och det hade vi inte gjort om vi inte trodde det var möjligt.”

Foto: Pressbild

Piteå2025-01-27 19:00

Pite Green Methanol AB planerar att ansöka om tillstånd för att uppföra en stor anläggning för tillverkning av e-metanol på Haraholmens industriområde. Bakom bolaget står de tyska bolagen Enercon, Eternal Power samt Motio Renewable Energies. 

Fabian Floto, vd på Eternal Power, säger att de sökt en plats för att producera den gröna metanolen och hittat det perfekta läget i Piteå där planen är att använda sig av koldioxid från pappersbruken som ska transporteras via pipeline.

– För att producera e-metanol behövs grön koldioxid. I Piteå har vi den stora fördelen att vi har två stora källor för grön koldixoid nära produktionsplatsen, säger Fabian Floto.

Den andra råvaran som krävs är vätgas och för det behövs vatten och enorma mängder el. Enligt Fabian Floto kontaktade man därför Enercon som varit med och byggt vindkraftsparken i Markbygden som också anslöt sig till projektet.

I dag finns det 40 MW installerad effekt i Haraholmen, vilket inte på långa vägar räcker för att driva anläggningen som har ett energibehov på upp till 500 MW. Fabian Floto är däremot förhoppningsfull om att det går att utöka kapacitet i nätet för att göra projektet möjligt.

– Elnätet är en begränsning för oss och för andra företag som vill etablera sig i området. Vi vet att det inte är en lätt uppgift, men vi ser det som möjligt. Vi har en partner som diskuterar med alla involverade elnätsägare för att hitta lösningar.

undefined
Anläggningen kräver en basproduktion från nätet om 100 MW och det totala energibehovet kan uppgå till 500 MW.

Vad säger pappersbruken om de här planerna?

– Självklart kan jag inte diskutera namn, men det är flera källor som är intresserade. Det är en bra affär för dem.

Enligt Fabian Floto är anläggningen kostnadsberäknad till cirka två miljarder euro, ungefär 23 miljarder svenska kronor.

– Vi är i väldigt framåtskridande diskussioner med stora energiföretag och infrastrukturfonder för att finansiera projektet. Det borde bli ett beslut i sommar. 

undefined
Den stora utmaningen för e-metanolanläggningen är elnätet som idag sätter stopp vid 40 MW. "Vi tror att det finns möjlighet", säger Fabian Floto.

Vad tycker Piteå kommun om ert projekt?

– Vi har en nära dialog och samarbetet är väldigt positivt. Det finns ingen naivitet utan de undersöker noga hur seriöst det här är.

Fabian Floto säger att anläggningen skulle kunna generera "några hundra arbetstillfällen" och samtidigt bidra till att minska koldioxidutsläppen i världen.

– Det är en grön produktion som inte dammar eller förorenar. Anläggningen är inte heller särskilt stor och inte särskilt hög. 

Nyligen meddelade danska energibolaget Ørsted att de lägger ned projektet FlagshipONE i Örnsköldsvik. Här skulle man tillverka e-metanol genom förnybar vätgas från vindkraftsel tillsammans med koldioxid från det närliggande biobränsleeldade kraftvärmeverket. 

Motiveringen var att marknaden för gröna bränslen i Europa har utvecklats långsammare än väntat och att det finns ett bristande intresse för en långsiktig försäljning av e-metanol till realistiska priser. Fabian Floto håller dock inte med om att efterfrågan skulle vara låg och säger att de i dag har avsiktsförklaringar med fyra företag som vill köpa e-metanol från Piteå.

– Att flera av de här projekten har lagts ned handlar inte om låg efterfrågan utan om att de inte har alla element på plats för att vara tillräckligt konkurrenskraftiga. Det handlar om att vara tillräckligt stor och vara nära gröna energikällor. Annars blir kostnaden för bränslet för högt.

Smurfit Westrock, vars utsläpp skulle kunna vara en råvara för e-metanolen, meddelar i en skriftlig kommentar att Pite Green Methanols planer är ett intressant initiativ.

– Ett bland flera intressanta initiativ som pågår i regionen kring möjligheter att nyttogöra grön biogen koldioxid. Vi följer den utveckling som pågår med intresse, skriver Malin Carlborg, kommunikationsansvarig på Smurfit Westrock. 

undefined
"Pite Green Methanols planer är ett intressant initiativ", kommenterar Malin Carlborg, kommunikationsansvarig på Smurfit Kappa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!