Bolag vill bygga havsbaserad vindkraft i Piteå

Svea vind offshore vill bygga havsbaserad vindkraft i Piteå skärgård. "Effektmässigt är det mycket större än Markbygden", säger bolagets medgrundare Maria Brolin.

Svea vind offshore vill bygga 140 vindkraftverk längs Piteås kust. "Effektmässigt är det mycket större än Markbygden, fast det bara är 140 maskiner", säger en av bolagets grundare, Maria Brolin. (Arkivbild)

Svea vind offshore vill bygga 140 vindkraftverk längs Piteås kust. "Effektmässigt är det mycket större än Markbygden, fast det bara är 140 maskiner", säger en av bolagets grundare, Maria Brolin. (Arkivbild)

Foto: Sofie Regnander

Piteå2022-04-25 20:00

Området som bolaget har hittat är långsmalt och sträcker sig cirka 1,5–2 mil längs kusten mellan Piteå och Luleå. Visionen är att sätta upp 140 vindkraftverk som ska generera upp till dubbelt så stor effekt som hela Markbygden. Ett fullt utbyggt Markbygden väntas generera 8–12 terawattimmar per år.

– Våra 140 turbiner skulle ge 17,2 terawattimmar per år. Jämfört med Markbygden är det ett pyttelitet område, men man kan ju bygga så mycket större i havet, säger Maria Brolin, projektutvecklare och medgrundare av Svea vind offshore.

Hela Sverige konsumerar 140 terawattimmar per år och den siffran väntas fördubblas de kommande 20 åren.

– Många kanske tänker att i Piteå har man Markbygden, räcker inte det? Då behöver man förstå två saker. Det ena är behovet av el i den här regionen där allting händer. Allt händer här uppe nu och det är jättekul, men då behöver man el annars kommer det inte bli någonting, säger Maria Brolin och fortsätter:

– Det andra är om vi behöver det här. Om du räknar ihop hur mycket Northvolt, H2 Green Steel och LKAB behöver så kommer det att bli underskott trots att vi bygger både Markbygden och i havet. Vad händer då? Då blir det väldigt dyrt med el. Folk måste förstå att om vi vill ha el, då måste man ha den någonstans. Att man inte vill se vindkraftverken duger liksom inte.

Från projektets ytterkanter är det 20 kilometer till Piteå stadskärna, 13 kilometer till Pite havsbad och 10 kilometer till Jävre. Ska man längre ut än så blir det dyrt, enligt Brolin.

– Man behöver ha djupförhållanden som fungerar ekonomiskt. För varje meter som det blir djupare och för varje mil man åker ut så blir det extremt mycket dyrare. Vi har valt att placera dem på ett lämpligt avstånd från land så att man inte hör dem, men man kommer att se dem.

Trots att projektet ligger utanför Piteå kommuns vindbruksplan är bolaget positiva. 

– När vi lägger ihop de här pusselbitarna så ser vi att Piteå kommun kommer att vilja ha det här. Luleå kommun kommer att vilja ha det här. De kommer vara oerhört tacksamma, säger Maria Brolin.

Bolaget väntar spänt på att kommunens vindbruksplan ska bli färdig.

– Enligt vad vi har hört så kommer man få bygga högre på land än ute i havet och det är precis tvärtom mot hur det borde vara. I havet kan man bygga högre än man kan bygga på land. 

Varför bygger ni inte längs kusten längre söderut?

– Vi vill bygga där elen behövs. Våra planer är vid Sandvik, Ovako stålindustrier, utanför Gävle och BillerudKorsnäs pappersmassafabriker. Vi har fem–sex projekt där man inte behöver transportera elen så långt. Vi har SSAB utanför Oxelösund. Nu har vi ett projekt här eftersom det är ett sådant otroligt tryck här uppe. Det här området kommer att bli hett. Det är här man vill bo och hit kommer kompetensen. Politikerna behöver förstå det.

Markbygden beskrivs ofta som en perfekt vindkraftsfyndighet. 

Spelar närheten dit in – är det liknande vindar vid kusten?

– Generellt sett så blåser det mer vid havet. Du har inget som stoppar upp, ingen turbulens på grund av träd och annat. Det betyder att vindarna är jämna och starka. Det är tokmycket bättre att bygga på hav än på land. 

140 vindkraftverk är ett bruttovärde, enligt bolaget. 

– Man kommer att få skära mer efter samråd, säger Maria Brolin. 

Svea vind offshore

Bolaget grundades 2015 och beskrivs som ett litet privatägt vindkraftsbolag.

I juni 2020 inledde Svea vind offshore ett samarbete med det internationella energibolaget Iberdrola med huvudkontor i Spanien. Syftet med samarbetet är att möjliggöra färdigställande och driftsättning av storskalig havsbaserad vindkraft i Sverige.

Bolaget växer stadigt och har gått från 2 till 15 anställda på mindre än två år. I augusti 2020 öppnades huvudkontoret i Gävle.

Nu vill man bygga 140 vindkraftverk i Piteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!