Boken släpptes på onsdagen och författarna är skolforskaren Ulrika Bergmark och gymnasieläraren Sara Viklund på Strömbackaskolan.
Boktiteln kan kännas torr, men metoden den handlar om har, om än inte revolutionerat, men iallafall starkt bidragit till att öka intresset för att läsa böcker bland eleverna på Strömbackaskolan.
Där har många lärare frångått "det gamla" och slutat uppmana elever att läsa en bok själv hemma och sedan berätta om den. Istället samarbetar hela klassen genom att läsa några sidor varje vecka för att sedan gå igenom vad man läst och diskutera det tillsammans med läraren.
– Kontentan blir att hela klassen blir inkluderad, på samma nivå. Litteratursamtalet tar fart och det blir många fina ögonblick när eleverna berättar om just sin upplevelse av det avsnitt vi läst. Detta gör vi varje vecka och det ger så mycket, säger Sara Viklund.
Boken bygger på erfarenheter från samarbetet i ett forskningsprojekt om litteratursamtal i undervisningen och synliggör vilken kraft det ligger i att lärare och forskare samverkar för att utveckla undervisningen. I boken medverkar också fem lärare med berättelser om litteratursamtalen.
En av textsnuttarna i boken lyder som följer:
"Inga telefoner som pockar på uppmärksamhet och suger närvaron ur ett rum, inga datorskärmar att gömma sig bakom. Det är bara unga människor som samtalar med varandra, här och nu, om en text de läst. Kanske behöver vi detta extra mycket i dagens digitaliserade samhälle."