Boende: "Vi kan inte acceptera en försämring"

Hyresgäster och villaägare överklagar detaljplanen för hyreshusområdet Allén på Klubbgärdet. "Att bygga på ytterligare ett våningsplan ger kraftigt ökad skugga för alla som bor i området", säger en av de boende.

I den gamla stadsplanen från 1965 reglerades höjden på hyreshusen till maximalt två våningar för att bättre smälta in i villabebyggelsen. "Tydligen tycker kommunen att man kan strunta i det nu", säger en av de boende som överklagat den nya detaljplanen. (Arkivbild)

I den gamla stadsplanen från 1965 reglerades höjden på hyreshusen till maximalt två våningar för att bättre smälta in i villabebyggelsen. "Tydligen tycker kommunen att man kan strunta i det nu", säger en av de boende som överklagat den nya detaljplanen. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå2020-10-21 20:00

Hyreshusen på Allén är idag inte mycket högre än de 1,5-plansvillor som finns i området. Höjden är reglerad i stadsplanen från 1965 för att smälta in i den omkringliggande villabebyggelsen. Men i den nya detaljplanen, som klubbades i september, tillåts en höjd på elva meter vilket ger fastighetsbolaget Munksundsbo möjlighet att bygga på ett tredje våningsplan.

När byggplanerna blev kända möttes de av kraftiga protester från såväl hyresgäster som villaägare i området och protestlistor och yttranden lämnades in till kommunen.

Kritiken har främst handlat om kraftigt ökad skuggbildning, både för nuvarande hyresgäster på Allén och för villaägare. För att möta den kritiken sänkte kommunen högsta tillåtna höjd från 13 till 11 meter. 

undefined
Ingen ifrågasätter att skuggbildningen kommer att öka under hela året. Kommunen anser dock att solljuset blir tillräckligt. De boende håller inte med. På bilden visas ett exempel på skuggningen den 10 februari.

I den solstudie som genomförts konstateras att en påbyggnad kommer att ge ökad skuggning på och runt fastigheterna kring Allén. Men kommunen hänvisar till Boverkets skrift Solklart (1991) och menar att solljuset kommer att vara tillräckligt.

De boende håller inte med. Ett flertal överklaganden har inkommit till mark- och miljödomstolen med krav om att detaljplanen hävs och byggplanerna stoppas.

– Vi köper inte kommunens resonemang kring skuggbildningen. På vintern till exempel, när de få soltimmarna är extra viktiga, finns det hus som hamnar i total skugga under flera månader, säger en av de villaägare som överklagat detaljplanen. 

Även under sommarhalvåret ökar skuggningen rejält.

Hyresgäster drabbas också av ökad skuggning när loftgångar och nya entréer/hisschakt byggs.

– Berörda lägenheter mörkläggs helt, säger en hyresgäst.

Med trevåningshus ändras också områdets karaktär från villakvarter till hyreshusområde menar de boende, som också befarar ökade trafikproblem i området.

– Vi som bor här ser ju att parkeringsplatserna inte räcker idag, hur ska det då bli om man bygger 34 lägenheter till?

Brith Fäldt (V), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, säger att ärendet handlagts grundligt, att samråd har hållits och att synpunkter beaktats.

– Vi följer plan- och bygglagen. Nu kommer vi inte längre utan får avvakta beslut från nästa instans.

Samuel Bernberg, fastighetschef på Munksundsbo, beklagar att planen överklagats.

– Men vi har respekt för den demokratiska processen. Jag tycker att vi gjort vad vi kan för att beakta den kritik som framförts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!