Natten mot lördagen kastade någon ägg mot ytterdörren till en kvinnas lägenhet på Nygatan i centrala Piteå.
– Det är inte trevligt att behöva torka bort ägg. Det är dessutom inte första gången. Förrförra helgen kastade de också ägg, säger kvinnan som vill vara anonym.
Enligt henne har det hänt tidigare att någon bankat på dörren och slitit i handtaget, men att få ägg kastat mot sig tycker hon verkligen är att gå över alla gränser.
– Visst knackade man på dörren någon gång när man var liten, men det här är att gå för långt. Jag bor ensam och jag vågade inte gå ut med hunden den kvällen, säger kvinnan.
Hon tror att det är ungdomar som står bakom.
– Jag såg ett gäng yngre tonårspojkar som sprang på baksidan, men jag kan inte bekräfta att det var dem. Jag bor uppe på en loftgång så de måste stå nedanför och kasta uppåt. Jag har svårt att tro att det är någon som bor här.
Har du polisanmält äggkastningen?
– Nej, men jag ringde Securitas som bevakar området och tänkte att de kunde göra någon extra sväng här på kvällarna.
Enligt Johan Westbom, förundersökningsledare vid polisen i Piteå, förekommer det av och till att de får in anmälningar om äggkastning. Att det skulle röra sig om någon slags trend eller utökad företeelse känner han däremot inte till.
– Det kan också vara så att det inte är många som anmäler. Men min uppfattning är att det inte har blivit värre, då är det ett större problem med ofredanden via sociala medier. Det har kanske tagit över det fysiska gamla spinkandet.
Enligt honom skulle äggkastning mot bostäder kunna utgöra skadegörelse. Det beror lite på hur svårt det är att rengöra.
– Går det torka bort enkelt är det tveksamt om det är en skada. Det ska vara besvärligt. Men är det så att du blir utsatt flera gånger kan det röra sig om ett ofredande. Då handlar det om trakasserier, säger Johan Westbom.
Han konstaterar att det varit en del ärenden runt klotter och en känsla är att det är lite oroligt bland vissa ungdomar.
– Det kommer in ganska mycket indikationer från skolorna att det är lite oroligt, men det handlar inte alltid om polisiära ärenden. De drar omkring mycket utan att det finns någon vuxen i närheten.
I många fall är ungdomarna under 15 år.
– De ärendena hamnar hos socialtjänsten.