Gasa, bromsa, väja, bromsa. Det gäller att ha tungan rätt i mun när man färdas längs väg 570 mellan Holmträsk och Pålsträsk. Att köra i tillåtna 70 km/h skulle garantera ett besök på bilverkstaden.
– Jag vet inte hur många gånger jag kört sönder framvagnen, suckar en av de boende längs vägen som tröttnat rejält på vägens dåliga skick.
Kampen för en bättre väg har pågått länge. 2008 asfalterades sträckan Holmträsk–Backträsk och många jublade. Men även den sträckan kräver idag en uppmärksam körning för att undvika alla hål och bulor.
– Asfalteringen höll väl i några år men sedan blev den dålig, säger en annan bybo som PT pratat med.
Men trots den asfalterade vägens skick är många glada över asfalten som möjliggör både inlinesåkning och skönare cykelturer.
Värre är det med grusvägen mellan Backträck och Pålsträsk.
– Vi har ringt otaliga gånger till Trafikverket och påtalat hur dålig vägen är och hur många som fått sina bilar skadade genom åren. Vägen är full av djupa gropar som med råge överskrider de gränsvärden som finns, menar en av byborna.
Trafikverket körde för en tid sedan längs den aktuella vägen i ett annat ärende. Hoppet tändes bland byborna att när Trafikverkets egen personal fick erfara i vilket dåligt skick vägen var skulle saker hända. Men inget hände.
– Att Trafikverket kört längs vägen och själva upplevt hur dålig den är men ändå inte rapporterat det för åtgärder är rent tjänstefel, tycker en bybo.
Nu har skogsmaskiner dessutom kört där vilket försämrat vägens skick ytterligare.
– Skogsentreprenörerna tänker väl att vägen ändå är i så dåligt skick att det varken gör till eller från att köra på den, suckar en av byborna.
PT har sökt ansvariga hos skogsägaren SCA angående skogsfordonens framfart på vägen men ingen har återkommit för en kommentar.
På Trafikverket är projektledaren för driftområde Piteå på semester men Roger Nilsson, tillförordnad distriktschef, konstaterar att det inte är tillåtet att skada vägen eller vägområdet och om detta sker måste det meddelas.
När det gäller skicket på väg 570 säger Roger Nilsson att den inte finns med i någon plan för en större åtgärd.
– Det sker ju besiktningar regelbundet och kortsiktigt lappar och lagar vi. Statusen ska ju inte försämras men några medel för större åtgärder finns inte.