Boende har fått nog av ständigt buller

Ett ständigt buller av bilar och mopeder har gjort att boende efter Storgatan fått nog. De kräver bullersänkande åtgärder mot Sundsgatan. ”Jag kan inte vara ute på sommaren och föra ett samtal”, säger Sara Dahlberg en av initiativtagarna.

Oljud. Lena Granström har under sina tio år varit lätträknade stunder på baksidan av huset. "Det lever om för mycket. Kanske kan jag var där nu när jag byggt ett växthus som skyddar lite från bullret". Hon vill se ett bullerplank vid vägen.

Oljud. Lena Granström har under sina tio år varit lätträknade stunder på baksidan av huset. "Det lever om för mycket. Kanske kan jag var där nu när jag byggt ett växthus som skyddar lite från bullret". Hon vill se ett bullerplank vid vägen.

Foto: Annika Lahti

PITEÅ2017-05-25 05:00

Hon och Anna-Lena Skogkvist är två av flera som fått nog av bullret från Sundsgatan. Båda bor efter Storgatan med baksidan av husen mot Sundsgatan, en sida man sällan är på just på grund av oljudet.

Anna-Lena Skogkvist har bott i sitt hus i 23 år medan Sara Dahlberg är nyinflyttad.

– Jag upplever att det är mer trafik nu än tidigare, säger Anna-Lena Skogkvist och tillägger att bullersänkande åtgärder varit på tal tidigare men att hon först nu fått med sig de flesta efter gatan.

En namninsamling har gjorts och de flesta har skrivit på. Sedan de två förra sommaren tog kontakt med kommunen, har även boende mitt emot, efter Källbogatan engagerat sig för bullersänkande åtgärder. Även här har en namninsamling gjorts.

– Det kör mycket bussar här och på sommaren är det mopeder och motorcyklar som låter. Jag har inget emot dem, men för oss som bor här är det för mycket oljud, säger Skogkvist.

Lena Granström har bott i tio år i sitt hus.

– Jag har aldrig varit på baksidan eftersom det låter hela tiden. Nu har jag byggt ett växthus så där kanske jag börjar vara för att slippa ljud.

Från hennes tomtgräns är det ungefär 15 meter till Sundsgatan.

Piteå kommun gjorde en mätning av bullret vid de två hus där Dahlberg och Skogkvist bor i november förra året.

– Då är det ju inte några mopeder eller motorcyklar ute, säger Dahlberg som tycker tidpunkten av mätningen är konstigt vald.

– Vi fick in klagomålen förra sommaren. Utifrån det har vi gjort en trafik- och bullermätning, säger Kjell Norberg, trafikingenjör vid kommunen.

När mätningen gjordes blev resultatet att medelljudnivån inte översteg 65 dba (styrkan på ljud) vilket är gränsvärdet.

Men mätningen visade också att det fanns ljudnivåer på 71 dba vid en fasad mot öster och andra mätvärden som överstiger 65 dba.

– Reglerna är hårdare vid nybygge än vid befintliga bostadshus. Det får låta mer vid befintliga hus än vid nybyggen.

Huruvida det är mer eller mindre trafik nu har kommunen och de boende skilda uppfattningar om. Kjell Norberg menar att trafiken borde minskat sedan påfarten till E4 försvann medan de boende menar att Backcity dragit trafik på Sundsgatan.

Ärendet är överklagat till länsstyrelsen.

– Vad vi gör beror på deras svar, säger Kjell Norberg.

Men även om länsstyrelsen går på kommunens linje stänger inte Norberg dörren för åtgärder.

– Det kan bli så att vi tar ställning för att mäta hela sträckan och inte bara utifrån dessa två hus utan på båda sidor av vägen. Det kostar mycket med det kan det vara värt.

BULLERMÄTNING

Uppmätt trafik 2016: 8434 fordon per vardagsdygn varav 7 procent tung trafik.

Ljudnivåer vid skyltad hastighet

Högsta ekvivalenta (medel) ljudnivå 57 dba vid fasad mot norr.

Högsta maximala ljudnivå 71 dba vid fasad mot öst.

Ljudnivåer vid uppmätt medelhastighet

Högsta ekvivalenta ljudnivån 55 dba vid fasad mot norr

Högsta maximala ljudnivån 69 dba vid fasad mot öst

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!