"Att bli gammal och vara teckenspråkig döv och flytta till ett vanligt äldreboende innebär ofta ett liv i isolering, eftersom varken personal eller övriga brukare behärskar teckenspråk och kommunikationen därigenom är omöjlig" skriver motionärerna.
Det kan enligt dem leda till psykisk ohälsa.
"Många av våra äldre döva och hörselskadade mår mycket dåligt. Detta kan inte accepteras" fortsätter motionen och pekar på att flera kommuner i dag har särskilda boenden och personal med full kompetens i teckenspråk för denna grupp.
45 mil bort
För Piteås del finns det närmaste specialboendet i Härnösand."Det kan inte vara rimligt och humanitärt att äldre döva från Piteå och Norrbotten ska skickas i väg 45 mil från nära och kära för att tvingas avsluta sina dagar i en helt främmande miljö".
Ett särskilt boende i Piteå kommun med teckenspråkskunnig personal skulle, enligt regnbågsalliansen, höja livskvaliteten för brukarna och ge teckenspråksutbildade inom vård och omsorg möjlighet att nyttja sin kapacitet till fullo.
Fem äldre döva
Motionärerna tror också att ett särskilt boende med glädje skulle användas av andra kommuner i länet.Därför är förslaget att socialnämnden utreder behovet ur ett länsperspektiv, och om ett sådant behov visar sig finnas snarast börja planeringen för ett sådant boende. I motionen föreslås även en satsning på teckenspråkskunnig hemtjänstpersonal.
I svaret från socialnämnden påpekas att det i Piteå kommun för tillfället finns 20 personer som är döva eller gravt hörselskadade.
Utbildning i teckenspråk
Av dessa är endast fem över 65 år. Socialnämndens handläggare Inger Bargell skriver: "Att åldras i trygghet är viktigt för alla människor. Ett särskilt boende för döva och hörselskadade skulle innebära en kvalitetshöjning för den målgruppen, men med tanke på låg nyttjandegrad och höga kostnader är en speciell enhet för döva/hörselskadade inte något som Piteå kommun kan prioritera i dagsläget".I Piteå finns på två äldreboenden mellan åtta och tio anställda som gått utbildning i teckenspråk. Därmed finns en viss kompetens i att kommunicera med döva/hörselskadade.