Det var för bra precis ett år sedan som Pitebo införde pilotprojektet. Tvättstugorna i fastigheterna på Nygatan 36 renoverades och maskinparken byttes ut till supereffektiva och energisnåla modeller.
Pitebos vd Maria Adler berättade då att företaget har flera åtaganden på energisparområdet, bland annat genom Allmännyttans "Klimatinitiativet" som kom 2018.
– Där förbinder vi oss att sänka energiförbrukningen med 30 procent under tiden 2007 till 2030, sa hon och konstaterade att 30 procent är väldigt mycket och att man bara hade tio år på sig nu, därav tvättstugesatsningen.
Ett år senare kan konstateras att både hyresgäster och hyresvärd är nöjda.
– Vi har 52 hyresgäster på Nygatan och 33 av dem har svarat på en enkät och ger i snitt ett betyg på strax över fyra, det här är fantastiskt bra, säger projektledaren Peter Nilsson.
Beatrice Eklund, som bor i fastigheten och tidigare varit kontaktperson för gårdsgruppen, konstaterar att alla kanske inte helt begeistrade, men att mottagandet överlag är positivt. Själv är hon jättenöjd.
– Bara det att de här maskinerna är så effektiva och tysta. Jag bor snett ovanför och hör inte alls av tvättstugan nu, trots att tvättiderna utökats (från 7–22 till 6–24).
För hyresvärdens del är tvättstugeprojektet en succé.
– Vi har sänkt energiförbrukningen med nästan 61 procent, säger Nilsson
Reglerna för att boka tid och tvätta har ändrats under projektets gång utifrån vad hyresgästerna tyckt.
– Från början hade vi sex tvättillfällen á tre timmar per månad och med en kostnad på 20 kronor om man behövde boka ytterligare tvättid, men då var det många som tyckte att man liksom gav bort tvättid om man bara nyttjade säg en timme till, så då gjorde vi om systemet, berättar Nilsson.
I dag har de boende 18 tvättpass á en timme (två maskiner) som ingår i hyran, utöver det debiteras man med 7 kronor per timme. Man kan också boka alla maskiner eller flera timmar i sträck.
Pitebo kommer att fortsätta med energisparprojektet i fastighetsbeståndets tvättstugor i och med utfallet av pilotprojektet på Nygatan, dock är det inte bestämt var och riktigt hur man ska gå vidare.
– Det kan bli så att vi inför de nya reglerna, för att kunna se hur bara ändrat tvättbeteende påverkar, det är inte säkert att vi totalrenoverar överallt direkt, avslutar Peter Nilsson.