Blyhagelförbud framröstat i EU-parlamentet

EU-parlamentet sade nyligen ja till ett förbud mot blyhagel i våtmarker. Ett beslut som kan få stora konsekvenser på jakten i Norrbotten där en stor del landets våtmarker finns.

Jakten i Norrbotten kan komma att inskränkas sedan EU-parlamentet sagt ja till ett blyhagelförbud i våtmarker.

Jakten i Norrbotten kan komma att inskränkas sedan EU-parlamentet sagt ja till ett blyhagelförbud i våtmarker.

Foto: Elin Backlund

Piteå2020-12-20 19:00

Med knapp men ändå klar majoritet har EU-parlamentet sagt ja till ett förbud mot blyhagel i våtmarker. Beslutet innebär att ammunitionen inte får användas i våtmarker, ej heller bäras med genom en våtmark. 

Blyhagelförbud i våtmarker finns redan i Sverige men EU-förbudet innehåller delar som kan innebära inskränkningar i jakten i Norrbotten och övriga landet. Det handlar om definitionen av våtmark, där EU-kommissionens tolkning är betydligt vidare än den svenska. Tolkningen innebär att stora delar av Sverige skulle betraktas som våtmark där blyhagel alltså förbjuds.

EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S) röstade emot kommissionens förslag.

– Kommissionens tolkning av våtmark är bekymmersam och kan få stora konsekvenser för jakten, inte bara fågeljakt utan även jakt på annat vilt, säger han och tillägger att han tycker att det vore synd om den svenska jägarkåren, som ligger i framkant vad gäller miljötänkande och viltvård, skulle drabbas negativt på grund av en tolkningsfråga.

Erik Bergkvist är noga med att betona att han är för en utfasning av bly i ammunition men att han finner kommissionens förslag alltför otydligt. Han förklarar att förutom definitionen av våtmark innehåller beslutet även en klausul om buffertzoner. Det innebär att förbudet även gäller 100-talet meter utanför det som betraktas som våtmark.

Exakt hur förbudet mot blyhagel i och intill våtmarker kommer att påverka jakten är enligt Erik Bergkvist för tidigt att säga.

– I förbudet ingår att man inte ens får bära med sig blyhagel när man passerar en våtmark. Det kommer i praktiken att göra det svårt att jaga med blyammunition även i skogen där det finns annat vilt. Det här ställer så klart till problem. Går man ut i skogarna runt Piteå är det inte särskilt långt mellan vattendragen.

Ett muntligt uttalande från kommissionen kan dock komma att få betydelse.

– Det har sagts att varje land ska ges frihet att tolka begreppet våtmark, men hur det blir med det är än så länge oklart. Jag hade hoppats på att förslaget skulle stoppas eller dras tillbaka. När det inte blev så hade jag gärna sett en större tydlighet i definitionen av våtmark och att övergångsperioden varit längre, säger Erik Bergkvist.

Den svenska tolkningen av våtmark då det kommer till jakt med blyammunition gäller fram till 2023.

Definition av våtmark enligt svenska våtmarksinventeringen: "Våtmarker är sådan mark där vatten under en stor del av året finns nära under, i eller över markytan, samt vegetationstäckta vattenområden. Minst 50 procent av vegetationen bör vara hydrofil, det vill säga fuktighetsälskande, för att man skall kunna kalla ett område för våtmark. Ett undantag är tidvis torrlagda bottenområden i sjöar, hav och vattendrag, de räknas som våtmarker trots att de saknar vegetation."

Enligt Susanne Backe, biolog på länsstyrelsen, finns det två miljoner hektar våtmark i Norrbotten, vilket motsvarar en tredjedel av ytan. Våtmarker beskrivs som livsviktiga miljöer för en stor mängd arter.

I Norrbotten pågår projekt för att återställa våtmarker som har påverkats negativt av dikningar.

– Vi jobbar med att fylla igen diken i nationalparker så att vattnet inte ska passera för snabbt genom ett område. På det sättet kan en våtmark återställas, säger Susanne Backe.

Ramsarkonventionen

EU:s definition av våtmark ingår i Ramsarkonventionen vars tolkning av våtmark är vidare än den svenska. Förutom myrar, sumpskog, strandängar och annan fuktig mark omfattar den grunda havsområden, sjöar och vattendrag.

Sverige har hittills utsett 68 ramsarområden som totalt omfattar 664 998 hektar.

I november 2020 fanns drygt 2 400 ramsarområden i världen. Välkända områden som delvis är ramsarområden är Stora Barriärrevet i Australien och Everglades i USA.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!