Den blöta hösten, med isbildning och söndersprängda gräsrötter som följd, är anledningen till att grönytor över hela kommunen är mer bruna än gröna. Regnet bildade pölar på marken, pölar som sedan frös till iskakor innan snön föll. Islagret under snön gjorde att gräsets rötter sprängdes sönder och gräset dog, varpå stora bruna fläckar har brett ut sig överallt.
Kommunens parkchef Ulrika Bohman beskriver hur snön, som i vanliga fall lägger sig som ett isolerande duntäcke på gräset, i år kom sent och då lade sig på det tillfrusna islagret.
– Det är riktigt mycket "tjälabränna" i år och det verkar som att det tagit extra hårt på gräset. Detsamma gäller en del buskar och perenner som också skadats eller strukit med helt, säger hon.
På vissa ställen skymtar ljust nytt gräs men på en del områden är det stendött. Ulrika Bohman är bekymrad över tillståndet och har ännu inte bestämt om åtgärder ska vidtas på kommunala grönytor.
– Det ser verkligen jättetråkigt ut på många ställen. I morse grät jag en skvätt och slet mitt hår över eländet. Nu slumpar det ju sig så att det inte blir något Piteå Summer Games i år på grund av coronan, så de gräsytor som brukar tas i anspråk för fotboll behöver inte användas. Till exempel på Norrstrand och vid Svartudden.
Om det tas beslut om insatser så kommer dessa att utföras i höst och då troligen på ytor som nästa år ska användas för fotboll. Kommunens fotbollsplaner sköts av föreningar och är inte kommunens ansvar.
– Vi funderar på att vertikalskära och stödså på det. Man vill ju helst få ner gräsfröna i de tunna fåror man skär så att det kan få fäste i jorden. Den bruna "turfen" är hård och man behöver komma igenom den för att nytt gräs ska kunna växa, säger hon.
För den ska så in en ny gräsmatta eller delar av en finns det en del att tänka på då det gäller vilka frön man ska välja.
– Man ska titta på hur stor del vajgräs som fröblandningen innehåller. Vajgräs växer fort och ger en fin grön färg på gräsmattan men det övervintrar inte. Någon procent vajgräs går så klart bra men blir det för mycket så får man ingen gräsmatta nästa år, säger Ulrika Bohman.
Vad ger du för råd till privatpersoner som vill fixa sina tjälbrända gräsmattor?
– Om man ser att några strån är på gång skulle jag råda dem att gödsla, vattna och ha is i magen.