I januari 2023 hade kommunen gett positivt planbesked för planeringen och utvecklingen av Blomska gården. Arbetet med en ny detaljplan skulle påbörjas och meningen var att möjliggöra för ett mindre antal lägenheter i huset och därefter sälja det på öppna marknaden.
– Fastigheter har fått ett positivt planbesked vilket innebär att Samhällsbyggnadsförvaltningen påbörjar arbetet med en detaljplan. Sedan ska fastigheten avstyckas eftersom den ingår i en stor utvecklingsfastighet. Om allt lyckas är vi redo för nästa steg – att avyttra den, sade fastighetschefen Kerstin Albertsson-Bränn då.
Men istället för detaljplanering och försäljning hamnade Blomska gården i malpåse då Samhällsbyggnadsförvaltningen prioriterat annat.
Det har nu gått mer än ett och ett halvt år sedan dess och detaljplanearbetet lyser med sin frånvaro. Dennis Jonsson, tillförordnad avdelningschef på Samhällsbyggnadsförvaltningen, är insatt i ärendet men säger att inget arbete är påbörjat ännu.
Varför dröjer det?
– Annat har kommit före och vi har prioriterat andra detaljplaner, säger han.
Kan du ge något exempel?
– Nu senast var det ett nytt vattenverk. Sedan prioriterar vi till exempel detaljplaner som kan ge många nya bostäder.
När kan ni börja med den här detaljplanen?
– Förhoppningsvis under 2025.
Hur lång tid tar det att få den klar?
– Det brukar ta mellan ett och två år.
Är den här planen särskilt komplicerad?
– Det skulle jag inte säga. Alla detaljplaner har en komplexitet, men vi har som sagt prioriterat annat.
Kerstin Albertsson-Bränn vet att Samhällsbyggnad är i en tuff situation med mycket jobb men hoppas att den gamla gården har en framtid. Hon beskriver det som att projektet går mycket sakta framåt.
– Jag ser gärna att detaljplanen blir klar och att det blir en okej fastighetsbildning. Sedan önskar jag att gården kommer ut på marknaden och att någon exploatör köper den och utvecklar den.
Enligt Kerstin Albertsson-Bränn finns ett intresse för gården och då och då hör folk av sig med frågor om vad som ska hända med den.
I nuläget står gården på sin kulle, kallställd och utan pågående verksamhet.
– Vi har en fastighetsskötare som har tillsyn där och som ser till att det inte regnar in. Men en gård där ingen bor och där det inte förekommer någon verksamhet sjangserar, så är det, säger Kerstin Albertsson-Bränn.