Blomlådor som farthinder har varit en möjlighet i Piteå i minst 20 år. Nu är det inte bara ställa ut en blomlåda om man anser att bilarna kör för fort, utan tillstånd krävs av kommunen.
– Det finns vissa villkor som ska uppfyllas, säger Sara Lundström, trafikhandläggare.
För att beviljas en blomlåda får inte framkomligheten för kollektivtrafik och räddningsfordon försämras. Vägbredden spelar också roll.
– Dessutom får de bara placeras på gator med genomfartstrafik. Återvändsgränder och gator som löper i slingor genom bostadskvarter där mestadels boende och besök kör, får inte tillstånd.
Ett skriftligt godkännande från grannar behövs också.
– De närmaste grannarna som har sina utfarter närmast blomlådorna måste ge sitt godkännande. De ska kunna ta sig in och ut med bilen.
Om riktlinjerna är uppfyllda och tillståndet beviljas så är det den sökande själv som får bygga blomlådorna enligt en ritning som kommunen tillhandahåller.
– Sen kommer vi och ritar ut var på gatan blomlådorna ska stå. Reflexer ska också sättas dit och de tillhandahåller vi också. Blomlådan ska fyllas med jord och blommor för att det ska se trevligt ut, men också för att den inte ska vara lätt att flytta.
Blomlådorna har visat sig fungera bra som fartdämpare och klagomålen från bilisterna är få. Likaså tycker Lundström att lådorna sköts enligt regelverket för det mesta.
– Vi åker runt under sommaren och har tillsyn. Mindre än en fjärdedel av lådorna missköts och om de gör det skickar vi brev om att de måste ses över.
Om det skulle komma in glagomål, då oftast från transportfordon, brukar kommunen åka ut och titta.
– Problemet går oftast att lösa genom att justera placeringen på gatan, säger Sara Lundström.