När jag knackar på dörren möts jag av en glad tjej i dörröppningen. Hon berättar att det var hennes intresse för matlagning och bakning som fick henne att starta bloggen "Stinas gott och blandat". Där delar hon med sig av recept på allt från brownies i en kopp till kycklinwraps, även tips på hur man förhöjer smaken på en tomat eller choklad.
Handlar billigt
- Innan jag startade bloggen hade jag ganska många recept på lager, men de tog ändå slut relativt snabbt så jag har fått fråga mina kompisar, syskon och föräldrar om de hade några hemliga recept jag kunde få laga, skrattar Stina.
För att hålla nere kostnaderna på maträtterna använder sig Stina av annonser, hon handlar där det finns erbjudanden på råvaror som är billiga just den veckan. Hon försöker också att köpa varor och märken som alltid är billiga, såsom tonfisk på burk. Oftast är det köttet som kostar mest så Stina brukar passa på att köpa det när det är lågt i pris.
- Jag vet inte exakt vad en av mina maträtter kostar i genomsnitt, men i framtiden ska jag förhoppningsvis kunna komma fram till det, jag kan tänka mig att det är något folk skulle vilja veta, berättar Stina.
Vi förflyttar oss sedan till köket. På väggen hänger en skylt som säger "King of the Kitchen" och nedanför står potatisen som Stina förberett. För det mesta lagar Stina vanlig husmanskost, men med en tvist. Exempelvis genom att göra en fyllning till köttfärslimpan eller att lägga till morötter och bacon i pannkakan. Den här gången gör hon baconinlindad kyckling med honungsglaze, hasselbackspotatis, dragonsås och grönsaker. En billig maträtt om man bortser från kycklingen.
Imporviserad kryddning
- Ibland gör jag helt egna recept och ibland utgår jag från redan existerande recept men ändrar något, som kryddningen till exempel. När det kommer till kryddning tycker jag nämligen om att improvisera, till skillnad från min mamma som följer recept till punkt och pricka, förklarar hon.
Efter att kycklingen har varit in i ugnen och såsen kokat upp på spisen doftar det gott i hela lägenheten.
Till vänster om mig skymtar jag en svart banan i en fruktskål. Stina förklarar då att om man inte hinner äta upp sina bananer innan de börjar svartna så ska man passa på att göra banankaka eftersom att när skalet på bananen är svart blir kakan som bäst.
- Egentligen gillar jag att baka mer än att laga mat, men jag försöker ändå hålla mig till att göra mat så gott jag kan då det är det min blogg går ut på, på senare tid har det dock blivit lite mer bakningsinlägg, berättar Stina.
Blogg med gott och blandat
- Efter att jag tagit studenten kommer jag mest troligt att fortsätta publicera saker på bloggen eftersom det är något jag tycker roligt att göra och dessutom har jag lärt mig och lär mig väldigt mycket om matlagning, avslutar Stina innan vi säger hej då och jag kan lämna lägenheten mätt och belåten efter att en mycket god måltid har serverats.