Djungelolja, myggstift, myggljus och allehanda huskurer har varit det man tagit till för att hålla myggen på avstånd. På senare år har metoderna för att hålla myggfritt på tomten blivit mer och mer hardcore. För några år sedan kom den gasoldrivna myggfångaren som kan sluka hundratusentals mygg.
I år verkar det som att både gasoldrivna och handdrivna myggjagare kommer att få fullt upp. En blöt höst och en snörik vinter borgar för en riktig myggsommar.
Anders Lindström på Statens veterinärmedicinska anstalt instämmer i förutsägelsen.
– Mygglarverna behöver vatten för att utvecklas och det ser det ut att finnas på många ställen, säger han och tillägger att äggen från så kallade snösmältningsmygg kan ligga och vänta på bra förutsättningar för att kläckas i ett par år.
Myggjavlar.se skriver på sin hemsida att: "De flesta mygg har nu kommit i gång med sin äggläggning och alla knott har vaknat och larverna lever svärmvis i rinnande vatten. Honmyggan lägger sina ägg så snart temperaturen stiger över 10 grader, vilket resulterar i mängder av mygg."
Jörgen Naalisvaara jobbar som insektsövervakare på länsstyrelsen. Han tycker sig inte ha någon detaljkunskap om myggor och varför det vissa år blir mer och vissa år mindre. Han säger dock att man vill öka kunskapen.
– Vi kommer att ansöka om pengar från EU för att starta ett projekt som innefattar mygg och knott. Vi vill kunna ta fram en prognos för hur en sommar kan bli ur myggförekomst. Det finns i dagsläget ingen bra modell för det. Vi ska göra det här gemensamt med Finland och Norge. Vi kommer också att ta in traditionell kunskap från den samiska befolkningen som sitter inne med mycket kunskap om det här som dock inte är vetenskaplig.
Om myggor: De vanligaste stickmyggorna i Sverige kallas skogsmygg och förekommer i hela landet. Myggen kläcks på våren och är som mest aktiva i slutet av juni i gryning och skymning. De lägger bara en omgång ägg per år och uppehåller sig i närheten av sina kläckningsplatser.
Det är endast honorna som sticker och suger blod. Honan behöver blodet för få näring till utveckling av äggen. Det är ämnen i myggans saliv som ger upphov till det kliande, rodnande och svullna myggbettet. Det är en allergisk reaktion. (mygga.se)