Bara under den senaste helgen kom 13 personer in på Piteå sjukhus akutmottagning efter halkrelaterade olyckor utomhus. De snabba väderomslagen har gjort att sandningen i vissa fall inte givit någon effekt alls.
När Monika Lindberg föll var det dock inte sandat alls.
– Jag minns att jag tänkte att det såg halt ut när jag kom ut. Jag gick ett par meter och tänkte att "det här gick ju bra", sedan är det sista jag minns att jag såg en katt i ett fönster, säger hon.
Hon föll baklänges och slog huvudet i marken.
– Jag vaknade till och låg på backen. Jag kände att jag hade ont i huvudet. Jag låg kvar en stund, för jag vågade inte röra mig, säger Monika Lindberg.
När hon väl tog sig upp och satte sig i bilen kände hon att något inte stod rätt till. Hon var inte i skick att köra bil.
– Jag ringde min sambo och han hämtade mig. Men jag kommer inte ihåg något från vägen till akuten trots att jag har pratat i telefonen två gånger.
Monika Lindberg skickades till Sunderbyn där de konstaterades att hon hade en blödning i huvudet och en kraftig hjärnskakning.
– Jag kände mig inte alls påverkad och jag ville bara hem. Men läkaren sa att jag måste förstå hur allvarligt det är. På kvällen fick jag ont i skallen och jag började känna mig trött.
Olyckan har även blivit en tankeställare.
– Det kan fort gå käpprätt åt helvete. I Sunderbyn fick höra om en kvinna söderut som hade ramlat på samma sätt, och hon dog. Först när mina flickor kom och hälsade på mig på kvällen kom jag till insikt. Jag tänkte att de hade kunnat vara utan mamma. Det var liksom då jag kände att vad som helst hade kunna hända. Jag hade tur, det är sådana gånger man är tacksam, säger Monika Lindberg.
Nu har hon snart varit sjukskriven i två veckor och blir hemma drygt en vecka till.
– Jag är konstant trött. Anstränger jag mig kan jag bara göra det en stund, sedan måste jag vila. Förra veckan kunde jag inte sitta här ute. Jag stängde in mig i ett mörkt sovrum. Jag hade hellre brutit armen, konstaterar 54-åringen.
Fram till den nya GDPR-lagstiftningen förde socialstyrelsen detaljerad statistik på hur många som vårdas på sjukhus eller i specialiserad öppenvård på grund av fall i samband med is eller snö. Enligt tidningen Hem och hyra är genomsnittet de senaste senaste tio åren cirka 17 000 personer per år. Det har varierat mellan 10 000 och 23 000 personer.