Blodlagret har sinat efter helgerna

På tisdagen hade blodcentralen i Piteå 45 blodpåsar i lager jämfört med det optimala lagret på 75 påsar. Eftersom många tappningsdagar har försvunnit i och med helgerna och dess röda dagar sätter blodcentralen in extra tider för att fylla upp blodlagret igen.

Blodcentralen i Piteå har i dagsläget 1700 blodgivare men trots det har det inte varit helt lätt att fylla upp lagret som sinat. Många blodgivare har varit förkylda och då får de inte lämna blod förrän de varit friska  ett antal veckor. "Vi har fått ringa många för att få in folk till de extra tappningarna", säger Margaretha Persson.

Blodcentralen i Piteå har i dagsläget 1700 blodgivare men trots det har det inte varit helt lätt att fylla upp lagret som sinat. Många blodgivare har varit förkylda och då får de inte lämna blod förrän de varit friska ett antal veckor. "Vi har fått ringa många för att få in folk till de extra tappningarna", säger Margaretha Persson.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2014-01-07 21:35

Videon är inte längre tillgänglig

Helgerna som varit har gjort att blodlagret vid blodcentralen inte har kunnat fyllas på i vanlig ordning.

– Det kunde ha varit bättre, det har varit stor åtgång. Trots extra tappningar har vi inte kommit upp i önskvärt lager. Det är ingen fara men det hade inte skadat om vi hade haft lite till, säger Margaretha Persson, områdesansvarig vid blodcentralen i Piteå.

Färskvara

Det går inte att förbereda sig inför storhelgerna eftersom blod är en färskvara som håller i sex veckor efter tappning. Då är det ingen mening att tappa upp för mycket inför perioden. Istället utökar blodcentralen sina befintliga tappningsdagar efteråt. Normalt bokar de in tolv blodgivare per dag och nu kan de ta emot fyra till sex blodgivare extra.

Men att fylla upp lagret igen har inte varit helt lätt.

– Det har varit mycket förkylningar bland våra givare och vi har fått ringa många för att få in folk till de extra tappningarna, säger Margaretha Persson.

Läget är ändå under kontroll och hon förväntar sig att de når ett önskvärt blodlager innan veckan är slut.

Ständigt behov

Det finns omkring 1 700 aktiva blodgivare i Piteå, men blodcentralen är ständigt i behov av nya.

– Folk tar sitt ansvar och vi ser en föryngring i blodgivarkåren. Det är jättebra, säger Margaretha Persson.

Dessutom ökar antalet kvinnliga blodgivare.

– När jag började var det ungefär 65 procent män, nu är det nästan 50–50.

En tiondel

Personer mellan 18 och 65 år, i vissa fall upp till 68 år, får lämna blod. Vid varje blodgivning tappas 4,5 deciliter blod, vilket är ungefär en tiondel av blodet i kroppen och efter några veckor finns normalt antal blodkroppar i cirkulation igen. Män får lämna blod var tredje månad medan kvinnor får lämna var fjärde.

I Piteå går det mesta av blodet till patienter som lider av blodbrist samt vid planerade operationer. Vid större olyckor färdas patienterna till Sunderby sjukhus och kan då få blod via länsblodbanken. I vanliga fall skickar blodcentralen det blod de själva inte behöver dit men sedan en månad tillbaka har de bara kunnat täcka sitt eget behov.

Fakta Kan du ge blod?

För att vara säkra på att blodet i blodbanken är fritt från smitta så får blodgivaren inför varje tappning lämna prov för att kontrolla bland annat gulsot, syfilis och hiv samt att göra en hälsodeklaration och berätta om man på något vis kan ha varit utsatt för blodsmitta.

Vid sjukdom eller om man behandlats för någon sjukdom får man till exempel inte lämna blod förrän en viss väntetid, eller om man nyligen tatuerat/piercat sig eller varit utomlands. Man måste också vänta en viss tid om man varit utsatt för blodsmittorisk, om man har haft en ny sexpartner eller om man har haft samlag med en person som har utsatts för risk för blodsmitta.

Gravida får inte ge blod.

Källa: Geblod.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om