Blodbrist i landet – så är läget i Norrbotten

Det rådet akut blodbrist i stora delar av landet och blodgivare uppmanas att komma in, men i Norrbotten beskrivs läget än så länge som stabilt.

Givare. Blod är en färskvara som bara håller i sex veckor och det är svårt att bygga upp stora lager, blodbrist kan uppstå snabbt. (Arkivbild)

Givare. Blod är en färskvara som bara håller i sex veckor och det är svårt att bygga upp stora lager, blodbrist kan uppstå snabbt. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2017-08-02 11:38

Enligt Ulla Ahlin, enhetschef vid laboratoriemedicin vid Piteå älvdals sjukhus, råder än så länge ingen akut blodbrist i Norrbotten. Någon "katastrof" är det med andra ord inte frågan om och läget har varit hyfsat stabilt hittills i sommar.

– Vi har inte någon akut brist just nu, men det kan förstås ändras snabbt.

Beror det på att Ni har många trogna blodgivare?

– Ja, det gör det absolut, men det har heller inte varit så många större trafikolyckor under sommaren, sådant spelar också in, säger Ulla Ahlin.

Laboratoriemedicin i Norrbotten är en länsgemensam verksamhet. Det är på Sunderby sjukhus som den länsgemensamma blodbanken finns, men tappning förekommer på alla sjukhus i länet och en blodbank finns även vid Piteå älvdals sjukhus.

Samtidigt är blod en färskvara och kan bara användas i sex veckor, något som gör det svårt att bygga upp stora lager.

På flera håll i landet beskrivs bristen på blod som akut nu under sommaren, i bland annat Skåne, Göteborg och Uppsala vädjar man till blodgivare att komma in och lämna blod.

Somrarna är generellt besvärliga för landets blodcentraler, samtidigt som många blodgivare reser på semester, är det heller inte samma kapacitet som vanligt.

För att få lämna blod krävs att man är mellan 18–60 år gammal, frisk, väga minst 50 kilo, ha en giltig ID-handling, prata och förstå svenska och ha ett svenskt personnummer. Totalt i landet finns cirka 400 000 blodgivare, i Piteå cirka 1 500.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!