Strandade förhandlingar mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner (SKR) samt Sobona har lett till stridsåtgärder från fackförbundets sida. Åtgärderna börjar gälla från och med klockan 16 torsdag och innebär att både medlemmar och oorganiserade inte ska jobba över- och mertid.
– Vi har förberett medlemmarna genom att ha medlemsmöten och informationsmöten. Man ska gå hem när arbetsdagen är slut och man ska inte jobba övertid eller mertid. Är det så att vi är samhällsfarliga för att vi går hem när vår arbetstid är slut – då är ju redan vården i dag samhällsfarlig om den bygger på övertid, säger Elisabeth Lindblad.
Arbetsgivaren kan inte heller genomföra nyanställningar inom Vårdförbundets yrkesgrupper. Inom Region Norrbotten berörs cirka 2 000 anställda, varav cirka 350 jobbar i Piteå kommun. De som berörs i Piteå arbetar på sjukhuset, hälsocentralerna och rättspsykiatrin.
Hur kommer verksamheter i Piteå att påverkas?
– Jour- och beredskap är övertid, det förekommer på Piteå sjukhus. Det måste arbetsgivaren organisera eller vid de fall det är möjligt begära skyddsarbete.
Avtalsförhandlingen har pågått sedan januari och den 11 april varslade Vårdförbundet om konfliktåtgärder. Trots hjälp av medlare har parterna inte lyckats komma överens och under onsdagen, den 24 april, fick fackförbundet ett nytt avtalsförslag som förbundsstyrelsen tackade nej till. Vårdförbundet la i sin tur ett motbud som SKR och Sobona tackade nej till.
– Jag tycker att det är dags för arbetsgivare och politiker att vakna upp, man kan inte grunda hälso- och sjukvård på att vi arbetar övertid med vår egen hälsa som insats, säger Elisabeth Lindblad.
Enligt siffror från Vårdförbundet jobbade sjukvårdpersonalen i Sverige tre miljoner timmar övertid förra året. Det motsvarar en brist på 1 800 heltidstjänster. Berörda yrkeskategorier är barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor inklusive dem med specialistfunktion och chefer.
– Ungefär 40 procent av våra yngre medlemmar, under 29 år, funderar på att lämna yrket på grund av arbetsmiljön så det här är ett nödrop för att rädda sjukvården. Vi behöver hållbara heltider, lägre veckoarbetstid, jämställda löner och en god löneutveckling, säger Elisabeth Lindblad.
PT söker Region Norrbotten.