- Syftet med kollot är att de ska få prova på olika saker inom musik. Det är som en prova-på artistskola, säger Johan Bergström, ledare.
Deltagarna kom från Umeå till Kiruna och allt där emellan förklarar han. Den här veckan var det 20 flickor som arbetade i lokalerna. Att det inte var någon deltagande pojke tycker Bergström är synd.
- Vi har faktiskt pratat mycket om det, säger han. Nästa år kanske vi kommer att införa en killvecka.
Teknikintresse
Han tror att många pojkar inte är lika intresserade av artisteriet utan mer av tekniken. Men flickorna på veckans läger var intresserade av båda.- Det är det som är kul, de är inte rädda för tekniken. Det är mycket teknik och de är pigga på att lära sig.
När veckan startade fick deltagarna välja en låt som de under veckan tränat på och spelat in. De som vill fick sedan framföra sitt nummer på veckofinalen. I veckans grupp ville alla vara med, berättar Bergström. En jury bedömer sedan bidragen och tio deltagare från båda veckorna får sedan tävla på Piteå dansar och ler om en resa med konsertbesök och en studioinspelning.
- Vi utser också veckans kompis som får följa med på resan.
Kompisar
Flera av deltagarna PT pratade med berättar att de hittat massor med nya kompisar.Josefine Sundholm är tolv år och kom till lägret i måndags från Kiruna.
- På kvällen lärde typ alla känna varandra, säger hon.
Josefine är ingen nybörjare i musikbranschen. Hon har tidigare skickat in bidrag till "Lilla Melodifestivalen".
- Jag och min kusin skrev en låt om att man kan vara vänner fast man bor långt ifrån varandra. Den hette "Vänner".
Tyvärr togs inte låten med, men Josefine berättar att de fortsätter skriva låtar.
Men lägret handlade inte bara om musik. Aktiviteter som bad, tennis och andra lekar utövades också.
När PT lämnade lokalerna visades inga tendenser på nedvarvning. Det ljöd musik överallt, det knappades i studion och applåder hördes avlägset från scenen. Det gällde att ta till vara på varenda sekund inför finalen.