Det var i november 2013 som verkligheten hann ifatt.
Det var då han avled, en företagare i Piteå som i flera år varit personlig förvaltare åt Stefan Stenberg.
Med mannens död uppdagades en brutal sanning – om hur förvaltaren grundlurat och skuldsatt Stefan Stenberg upp över öronen, hur han lurat överförmyndarnämnden i Piteå kommun, medvetet duperat och vilselett två banker samt under flera år gjort bedrägliga affärer för hundratusentals kronor i sin intet ont anande klients namn.
Kvar i dag står Stefan Stenberg; utnyttjad, utblottad, sviken och med skulder som han aldrig kommer att ha en chans att kunna betala.
Beslagtog posten
Det är en märkt man som drar ner kepsen i pannan, torkar sig i ögonvrån och suckar tungt:
– Det kändes bra i början. Han lovade att hjälpa mig och jag litade på honom. Men allt eftersom blev jag fundersam. Jag fick aldrig svar på några frågor om min ekonomi. Han tog hand om all min post i flera år och jag fick aldrig se några kontouppgifter.
– När jag sedan fick reda på vad han hade gjort ... det är hemskt, säger Stefan Stenberg med tom blick.
Utvecklingsstörning
Stefan Stenberg är 48 år, gift, bosatt i Piteå och född med en lätt utvecklingsstörning, som bland annat medfört läs- och skrivsvårigheter.
– Jag kan behöva lite mera tid på mig för att förstå, men jag förstår det mesta och mycket mera än vad folk tror, säger han.
Uppväxten i Piteå gick via Rönnskolan, särskoleklass på Christinaskolan och på gymnasiet utbildade han sig till verkstadsmekaniker på Strömbacka.
Som vuxen har Stenberg tillhört kategorin svårplacerad arbetskraft. Därför var glädjen stor när han 2005 fick kontakt med en företagare på orten som visade intresse och erbjöd Stenberg chansen att utföra lättare arbetssysslor.
Företagaren klev även in i rollen som personlig förvaltare – efter att ha granskats och fått klartecken från kommunens överförmyndarnämnd.
– Han blev min förvaltare i februari 2005, förtydligar Stenberg.
Ekonomisk insyn
Med förordnandet följde ansvaret att sköta om Stenbergs ekonomi, självklart med full insyn över alla hans banktillgodohavanden.
Som ett första steg ändrade förvaltaren postgången. Han styrde om all Stenbergs post med utdelning direkt hem till sin egen c/o-adress. Ett förfarande med ödesdigra konsekvenser, skulle det visa sig.
– Från 2005 och fram tills han dog 2013 fick jag inte se ett enda kontoutdrag, trots att jag frågade efter det många gånger. Jag visste aldrig hur mycket pengar jag hade på banken.
– Jag gick själv till Sparbanken Nord i Piteå för att kolla mitt konto. Men dom sade att jag hade förvaltare och att det var honom jag skulle fråga.
– Min förvaltare svarade alltid 'det är lugnt', 'jag har koll'... och så fick jag istället en femhundralapp varje vecka till mat, bensin och annat. Mer fick jag inte. Min fru som också har förtidspension har alltid betalat vår hyra. Vi har haft det tungt med pengar. Så är det fortfarande.
Oegentligheter
Det kan i efterhand slås fast att förvaltarskapet gentemot Stefan Stenberg kantats av oegentligheter.
PT har tagit del av samtliga in- och uttag på bankkontot hos Sparbanken Nord och som Stenberg, underställd förvaltaren, helt saknat kontroll över.
Kontot öppnades i april 2007, främst för placeringen av ett arv efter Stefans far på sammanlagt 310 000 kronor.
– Nu finns det ingenting kvar av dessa arvspengar, konstaterar Stenberg.
Entledigad
Under en period av tio dagar, vid årsskiftet 2009/2010, inträffade en serie anmärkningsvärda händelser.
Dessa föregicks i grunden av att Stenberg besökt överförmyndarexpeditionen i Piteå ett flertal gånger och uttryckt sin besvikelse över förvaltarens bristfälliga ekonomiska redogörelser.
Den 29 december 2009 beslutade därför Luleå tingsrätt vid en förhandling "i parternas utevaro" om att förvaltarskapet skulle upphöra.
Företagaren blev fråntagen uppdraget, samtidigt som Stenberg inte längre bedömdes vara i behov av någon ekonomisk förvaltare.
Beslutet meddelades till överförmyndarnämnden, plus att det rapporterades i det officiella kungörelseorganet Post- och Inrikes Tidningar (PoIT).
Beskedet skickades även i varsin försändelse dels till Stefan Stenberg dels till förvaltaren. Båda breven beslagtogs dock av den just avsatte förvaltaren – som aldrig informerade sin klient om den beslutade förändringen.
Falsk fullmakt
Den 4 januari 2010, sex dagar senare, besökte istället företagaren Sparbanken Nord i Piteå klockan 13.14 med en förfalskad ansökan om fullmakt.
På en förtryckt blankett hade företagaren skrivit en ansökan i Stefan Stenbergs namn; om att denne önskade ge total fullmakt till företagaren för att hantera Stenbergs tillgodohavanden i Sparbanken.
Den falska ansökan innehöll även två fejkade namnteckningar till två namngivna personer, med telefonnummer till dels en avstängd hemtelefon, dels en fax.
Företagaren hade dessutom uppgett sitt eget mobiltelefonnummer som Stenbergs, och när bankpersonalen ringde för kontroll svarade företagaren i Stenbergs namn. Han styrkte uppgifterna och fullmakten blev godkänd av banken samma dag.
Den 7 januari 2010, tre dagar därefter, gjorde förvaltaren under falsk flagg en internetöverföring på 160 000 kronor från Stefan Stenbergs konto. Sex dagar senare tog han ut 7 000 kronor och kvar på kontot fanns endast 239 kronor.
Dessa transaktioner blev Stenberg varse först efter företagarens död, på grund av avsaknaden av kontoinformation.
– Han underströk ju alltid att mina pengar och mitt arv var i tryggt förvar. Och det trodde jag ju på.
Falsarierna fortsatte
Trots att företagarens mandat som förvaltare upphörde – eller borde ha upphört – med tingsrättens beslut i december 2009, fortsatte mannen att hantera Stenbergs ekonomi som om ingenting hänt och utan invändning från banker eller någon annan myndighet.
SEB, där Stefan Stenberg hade ett banklönekonto för sin månatliga pensionsinsättning, visade ingen reaktion över tingsrättens beslutade förändring.
Den avsatte förvaltaren kunde obehindrat fortsätta att använda Stenbergs lönekonto i SEB för en stor mängd egna inköp och regelbundna överföringar – helt utanför kontohavarens kontroll.
Dessa falsarier pågick under närmare fyra år, ända fram till företagarens död i november 2013. Svinnet handlar totalt om flera hundra tusen kronor.
Ingen hjälp
– När han hade dött besökte jag SEB:s kontor i Luleå. Där ville dom inte ge mig mina egna kontouppgifter. Dom hävdade att jag stod under förvaltarskap, berättar Stenberg.
– Det var först när jag visade protokollet från tingsrätten som jag fick se alla kontoutdrag. Då blev jag klar över vad som hade pågått på mitt bankkonto under alla åren.
SEB-personalen noterade med förundran att man tydligen hade missat tingsrättens besked. Mer än så gjordes inte.
Banken erbjöd ingen hjälp eller upprättelse.
Stora beställningar
Bankbedrägerierna är dock inte på långt när de enda ekonomiska sveken som drabbat den lätt utvecklingsstörde mannen med läs- och skrivsvårigheter.
Efter företagarens död framkom det även att näringsidkaren hade beställt och köpt varor för minst 500 000 kronor i Stefan Stenbergs namn.
Varorna hade företagaren tagit emot – medan utskickade fakturor, otaliga betalningspåminnelser, krav från indrivningsbyråer och kronofogden som adresserats till Stefan Stenberg, hade fortsatt att bli eftersända hem till företagaren där avierna konstant lämnats utan åtgärd.
– Det här har ju pågått under lång tid och utan min vetskap. Det var först efter hans död, då jag började få post hem till mig, som allt uppdagades.
Pärm med räkningar
PT har bläddrat i pärmen där alla obetalda fakturor och inkassokrav samlats med Stenberg som namngiven varubeställare.
Där finns till exempel räkningar på byggmaterial för 38 700 kronor, inkassokrav för bilutrustning på 6 200 kronor, klädinköp för 20 800 kronor och en faktura för kemikalier på 40 400 kronor, fritidsbåt för 27 700 kronor, varor till företagarens verksamhet på 94 900 kronor liksom utemöbler för 43 100 kronor.
Inkassokrav för en hyrlift på 12 600 kronor finns i pärmen, reklamprylar för 9 900 kronor, omkostnader för sidoverksamhet på 11 800 kronor, mera kemikalier för 30 600 kronor och specialutrustning till företagarens rörelse på 24 200 kronor.
Listan med skulder kan göras än längre. Totalt handlar det om över 500 000 kronor och i samtliga fall är det olika inkassobolag som driver ärendena för sina fordringsägares räkning. Motparten rakt igenom är Stefan Stenberg.
Skuldsanering
"Vad ska jag göra? Vad ska jag ta mig till?" Det var med dessa ingångsord som Stefan Stenberg för en tid sedan klev in på PT med en bunt papper under armen.
Då hade han redan, efter bästa förmåga, försökt att bringa klarhet i den ekonomiska härva som han själv och indirekt även hans hustru försatts i.
På Sparbanken Nord i Piteå blev Stenberg varse bedrägeriet när den förfalskade fullmakten kom fram i ljuset, med honom själv som undertecknad fullmaktsgivare. Detta hände i november 2013 men banken gick aldrig vidare med ärendet. SEB i Luleå har inte heller visat någon reaktion trots att motsvarande tid förflutit.
De som erbjudit Stenberg hjälp är konsumentrådgivningen vid Piteå kommun som samlat ihop och sorterat alla indrivningskraven för att om möjligt upprätta en framtida skuldsaneringsplan.
Kronofogden
Sensommaren 2014 försökte Kronofogden att göra en utmätning av Stenbergs tillgångar på grund av skuldbördan.
I ett protokoll från den 26 augusti konstaterar en handläggare från Kronofogden att man inte funnit någonting av värde att lägga beslag på.
"Gäldenären saknar kända utmätningsbara tillgångar för täckande av skulden", står det angivet.
Handläggaren konstaterar också att det saknas utrymme för löneutmätning.
Anmälan avskrevs
Måndagen den 12 januari i år tog Stefan Stenberg mod till sig. Han gick till polisstationen i Piteå där han fick träffa en utredare som lät upprätta en polisanmälan om misstänkt förskingring och urkundsförfalskning.
Stenberg berättade efter bästa förmåga om förvaltarskapet, om företagaren, det försvunna arvet på 310 000 kronor, den förfalskade fullmakten och företagarens inköp i Stenbergs namn...
Allt finns nedtecknat i den anmälan – som en polisinspektör tog beslut om att avskriva fyra timmar senare samma dag.
"Förundersökning inleds inte", står det i beslutshandlingen.
Som skäl anges: "Uppgifterna i ärendet ger inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats."
Motivering: "Den som enligt anmälan är gärningsman har avlidit. Brottet hör därför inte under allmänt åtal."
Alla dörrar stängda
Alla dörrar har stängts. Polisen har sagt nej. Sparbanken Nord har inte gjort någonting. SEB har blundat för egna misstag – fram tills dess att PT tog kontakt.
Överförmyndarnämnden vid Piteå kommun som godkände förvaltaren kan enligt egen utsago ingenting göra. Kommunens konsumentrådgivning kan upprätta en skuldsaneringsplan.
Kvar står Stefan Stenberg med en krona och elva öre kvar på ett nedsläckt Sparbankskonto.
På bankkontot hos SEB, som Stenberg numer äger rätten att disponera, utgör saldobeskedet en minimal kvarstod av vad som borde ha funnits tillgängligt.
– Det är väldigt jobbigt och jag tänker mycket på allt som hänt. Det har gett mig högt blodtryck men just nu har jag inte ens pengar till att köpa blodtrycksmedicin, säger Stefan Stenberg.
PT i morgon – bankerna kommenterar fallet Stefan Stenberg.