Blåbär både här och där i norr

Enligt bärprognosen som Statens lantbruksuniversitet sammanställt, blir tillgången på blåbär hyfsad i norra Norrlands inland. (Arkivbild)

Enligt bärprognosen som Statens lantbruksuniversitet sammanställt, blir tillgången på blåbär hyfsad i norra Norrlands inland. (Arkivbild)

Foto: Linn Fantenberg

PITEÅ2014-07-10 20:52

Hyggligt, men inte mer. Så bedöms tillgången på blåbär i år. Sammantaget pekar emellertid årets bärprognos från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, på något färre blåbär än normalt i hela landet. Bästa utdelningen finns i norra Norrlands inland.

Bärtätheten ligger enligt prognoserna i år under genomsnittet mätt över den senaste elvaårsperioden. Det här gäller sett över hela landet.

Undantaget är Norrland, framförallt Norrlands inland. Här spås tillgången på blåbär bli relativt bra. Enligt SLU:s prognoser handlar det om 85-90 procent mogna blåbär jämfört med ett normalår.

Sämre väntas tillgången bli i de södra delarna av landet. I Götaland och Svealand väntas tillgången stanna vid cirka 70 procent av genomsnittet för perioden mellan 2003 och 2013.

Leta rätt

– Den sämre prognosen för Götaland kan åtminstone delvis förklaras med att blåbärsriset på många håll i den landsänden fick kraftiga vinterskador år 2013 och att riset inte hann återhämta sig helt förra sommaren, säger Ola Langvall, försöksledare vid enheten för skoglig fältforskning, SLU.

Men för att hitta blåbär handlar det förstås om att leta på rätt ställen. Det finns nämligen stora lokala variationer, även om det i norra Norrlands inland och Svealand växer fler blåbär per kvadratmeter än i exempelvis södra Norrland och Götaland.

Men Ola Langvall understryker detta med lokala variationer.

– I år ska man nog leta på lite mer skyddade lägen, i äldre barrskog och på höjder.

Hans bedömning är att det kommer att gå bra få ihop tillräckligt till blåbärskakan, saften eller krämen.

– Ja, det kan gå lätt att få ihop sina litrar, åtminstone i norr, men även i söder där det myckna regnandet under mognadsperioden antagligen gör bären stora och därmed fyller hinken bra, säger Ola Langvall.

I augusti

När det gäller övriga bär, lingon och hjortron, kommer beskeden längre fram.

– Lingonen blommar senare. Vi räknar med att kunna presentera lingonprognosen i augusti, säger Ola Langvall.

När det gäller hjortronen kommer ingen prognos.

– Hjortronen växer inte i skogen. Av den anledningen har vi inte heller någon prognos.

Bärprognosen bygger på en kombination av observationer av mängden blommor, kart och mogna bär från Riksskogstaxeringens landsomfattande provytenät samt av återkommande observationer på permanenta provytor vid ett flertal försökslokaler utspridda över landet.

Alla uppgifter i blåbärsprognoserna avser skogar med förekomst av blåbärsris.

Genom den utökning av stickprovet för bärinventeringen som gjordes i Riksskogstaxeringen år 2011, ges nu bättre möjligheter att studera regionala skillnader i bärtillgången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!