"Bjud inte barnen på alkohol"

Här är årets uppmaning till alla tonårsföräldrar: Bjud inte era barn på alkohol. "Forskning visar att de börjar dricka tidigare" säger Maria Sundström, pressansvarig på IQ-initiativet.

Att bjuda sina tonårsbarn på alkohol kan får förödande konsekvenser och det sänder även ut fel signal. Det förklarar Maria Sundström på IQ-initiativet som är ett dotterbolag till Systembolaget som jobbar med dessa frågor.

Att bjuda sina tonårsbarn på alkohol kan får förödande konsekvenser och det sänder även ut fel signal. Det förklarar Maria Sundström på IQ-initiativet som är ett dotterbolag till Systembolaget som jobbar med dessa frågor.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

PITEÅ2019-06-20 13:53

Ämnet är givetvis aktuellt i och med den kommande midsommarhelgen. Men problemet aktualiserades också i veckan i en dom i Luleå tingsrätt. Detta efter en kvinna ställts inför rätta, misstänkt för olovligt anskaffande av alkoholhaltiga drycker. Alkohol som hon påstods ha bjudit till sin 14-åriga dotter.

Mammans förklaring var att hon ville "få bort spänningen om alkoholen från dottern. Att ta bort udden i och med att hon fick smaka". Enligt mamman ska dottern ha druckit runt en och halv flaska cider.

Luleå tingsrätt friade kvinnan från ansvar men pekade i domen på regelverket, att en vuxen enligt lag inte får köpa ut eller bjuda alkohol till den som inte har fyllt 20 år. Men om förtäringen skedde under ordnade förhållanden och var försvarliga sett till barnets ålder och utveckling, då var det tillåtet att bjuda en mindre mängd, förklarade domstolen.

Därför den friande domen.

På IQ-initiativet, som är ett fristående dotterbolag till Systembolaget och som jobbar med dessa frågor, är man tydlig i sina direktiv. Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare.

– De dricker också mer. Och varför är det så? Jo, om du som tonårsförälder köper ut så visar du att det är okej att dom dricker, säger Maria Sundström, tf. pressansvarig på IQ-initiativet.

Andra aspekter är de rent hälsovådliga, förklarar hon. Med alkohol i kroppen är risken betydlig mycket större att fara illa på olika sätt.

– Det finns en anledning till att lagen säger att man inte får dricka alkohol. Vi pratar ofta om att en hjärna är färdigutvecklad först när den är 25 år, säger Maria Sundström.

Ett av de tunga råden som framförs till oroliga föräldrar är att prata med sitt barn om just alkohol.

– Varför är det viktigt? Jo, för det är ett sätt att visa att "jag bryr mig om dig", och det någonting som de allra flesta tonåringar uppskattar. Man tror ju lätt att som förälder är man maktlös. Att det blir som det blir i alla fall. Men det finns väldigt mycket som man kan göra. Genom att visa att man bryr sig om, genom att visa sig intresserad och lyssna, så bygger man ju upp förtroendet, säger Maria Sundström.

– Man ska aldrig heller glömma att det du som förälder gör och säger gällande alkohol har stor betydelse för barnen. Det är inte alltid lätt, absolut inte. Men man kan påverka och du är en förebild.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!