Björnjägare tvingas avlägga skjutprov

I fjol skadesköts cirka 40 björnar i Sverige. Nu höjs kraven för att jägarna ska ha avlagt godkänt skjutprov på björn innan de går ut i skogen.

Förra årets skadesköts cirka 40 björnar i Sverige. Nu rekommenderar jägarförbundet att man tränar inför jakten och vissa skogsbolag vill gå längre än så och bara godta jägare som klarat ett skjutprov. (Arkivbild)

Förra årets skadesköts cirka 40 björnar i Sverige. Nu rekommenderar jägarförbundet att man tränar inför jakten och vissa skogsbolag vill gå längre än så och bara godta jägare som klarat ett skjutprov. (Arkivbild)

Foto: Løchen, Per

PITEÅ2008-08-12 06:00
Den 21 augusti startar björnjakten i Norrbotten.
Jägareförbundet föreslog en kvot på 75 björnar, men länsstyrelsen beslöt att 54 björnar uppdelat på tre delområden är det antal som gäller.
Detta med anledning av att cirka 20 björnar redan skjutits under skyddsjakt.
- Vi får foga oss i det, om än 75 björnar plus de skyddsjagade björnarna hade varit ett lämpligare antal. Detta eftersom tillväxten på björn bör bromsas så att antalet minskar till 2005 års nivå, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Norrbotten.
Startat kampanj
Men att jaga björn kräver förberedelser och träning.
Om man ser till antalet skadeskjutna björnar i fjol, cirka 40 stycken, så tycks det vara lite si och så med den saken.
I Norrbotten skadesköts bara ett par björnar, men i exempelvis Jämtland och Gävleborg var det betydligt fler skadeskjutningar.
- Det är naturligtvis inte bra och det är också därför som Jägareförbundet startat en kampanj för att jägarna ska bli bättre björnskyttar, säger Sundgren.
Björnen har ett relativt litet vitalt träffområde. Skjutprovet, det så kallade Björnpasset, går ut på att träffa det vitala området på stillastående sidofigur (björn) med fyra skott från 80 meter och fyra skott från 40 meter.
- Man ska inte övedriva, men det är inte ofarligt att jaga björn. Ett minimikrav är att man tränat innan man går ut i björnskogen, anser Björn Sundgren.
Ställer krav
Varför blev det så många skadeskjutningar i fjol?
- En orsak är att man inte tränat specifikt för björnjakt. En annan är nog att vissa jägare har en övertro på sin kapacitet. En tredje kan nog vara björnfrossa, man blir nervös helt enkelt.
Jägareförbundet rekommenderar alltså alla potentiella björnjägare att träna före jakten, men stora markägare (skogsbolagen) kan tänka sig att gå längre än så. Skogsbolaget Holmen är inne på det och det talas också om att Sveaskog i framtiden bara kommer att godta jägare som avlagt godkänt jaktprov.
I Norrbotten pågår björnjakten fram till den 30 september, utom vid kusten där jakttiden är förlängd till den 15 oktober.
Råd till björnjägare
Björnen har ett litet vitalt träffområde.
Förbered björnmötet genom att studera björnens anatomi.
Träna skytte mot björnfigur.
Eftersträva att alltid skjuta med stöd.
Ditt vapen ska vara väl inskjutet och du ska veta träffläget på både korta och långa avstånd.
Skjut inte på för långa eller för korta avstånd mot oskadad björn.
Avstå skott om du är osäker på ett lyckat resultat.
Skjut inte genom ris eller på löpande björn om den inte är skadad sedan tidigare.
Tänk på att det ska finnas ett särskilt tränat eftersöksekipage på plats inom två timmar efter skottet.
Tveka inte att ta hjälp från andra vid eftersök om egna ekipage inte visar sig fungera.
Var beredd på björnmöten i alla situationer, utsätt dig inte för onödig fara genom att till exempel närma dig ståndskall i tät vegetation.
Källa: Svenska Jägareförbundet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om