Björn bäst i norr

Tvåa i landet när det gäller VVS-utbildning av gymnasieelever. Då föll det sig ganska naturligt att Strömbackaskolan stod som värd när regionmästerskapet i VVS för övre Norrland genomfördes.

Varje deltagare fick en färdig påse med samtliga attiraljer som skulle monteras. Dessutom en ritning. Uppgiften skulle vara löst på två timmar.

Varje deltagare fick en färdig påse med samtliga attiraljer som skulle monteras. Dessutom en ritning. Uppgiften skulle vara löst på två timmar.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2015-03-18 11:48

Videon är inte längre tillgänglig

Det var laddat och målinriktat när regionmästaren för övre Norrland skulle koras.

Sex elever/deltagare från Örnsköldsvik i söder till Luleå i norr fanns på plats för att konkurera om titeln regionmästare. Alla går tredje årskursen vid sina respektive hemgymnasier.

Två delmoment

Det var två tuffa tävlingsmoment. Dels handlade det om en systemkunskapsövning, dels om en bockningsövning.

– Den första handlar om att eleven får en ritning, fem meter kopparrör samt de nödvändiga kopplingarna och klammer. Sen ska de klara genomföra momentet enligt ritningen, berättar Krister Andersson, lärare vid Strömbackaskolans VVS-program.

Övningen spetsades till med att uppgiften skulle vara löst på två timmar.

Bockningsövningen ställde också stora krav på den tävlande. Rören skulle bockas efter en ritning och här handlade det om millimeterprecision.

– En till två millimeter fel ger en poängs avdrag, förklarar en av domarna, Bert-Ove Bergvall, ombudsman vid Byggnads i Luleå.

Totalt kunde de tävlande skrapa ihop 110 poäng för de två övningarna.

På plats fanns även Lena Hedman från Yrkesnämnden i Stockholm.

– Vi planerar genomföra ett antal regionmästerskap runt om i landet. Det här är den första, berättar hon.

Näst bäst i landet

VVS-programmet i Piteå med dess lärare har all anledning att sträcka på sig. Nyligen utsågs det till landets andra bästa utbildning.

– Självklart känns det roligt. Ett erkännande om att vi gör ett bra jobb och har duktiga elever, säger Krister Andersson.

För närvarande har programmet tolv elever i tredje årskursen.

– Jag tror faktiskt att samtliga har jobb när de tar studenten i vår, säger han.

Branschen ropar med andra ord efter arbetskraft.

– Så är det och den hetaste marknaden för närvarande är Malmfälten och Luleå, säger Morgan Persson, lärare.

Det gymnasiala VVS-programmet är indelat i sex steg.

– Totalt handlar det om elva. De sex första under de tre åren i skolan, resterande fem sker ute hos företag. Sammantaget omfattar utbildningen i skolan 2 200 timmar, förklarar Krister Andersson.

Mest grabbar

När eleven kommer ut till en arbetsgivare kan de första åren ses som lärlingsutbildning.

– En del elever är färdiga efter fyra steg hos en arbetsgivare, den som anses behöva lite till får ett femte och sista steg innan det är dags för gesällprov och så att säga komplett och färdig VVS:are, säger Peter Thelin ombudsman vid Byggnads i Piteå.

Än så länge lockar gymnasieprogrammet företrädesvis pojkar.

– Men vi har en tjej som börjat första årskursen, berättar Morgan Persson.

– Ett litet genombrott och det känns extra roligt.

Hemmaplan

Regiontävlingen då?

Jodå. Hemmaplan fungerade bra. När juryn gått igen samtliga deltagares prestationer stod Björn Landin vid Strömbackaskolan som vinnare.

– Jag var otroligt nervös innan uppgifterna, men det var kul. Jag gillar problemlösningar som de här. Det är som att bygga lego, säger han och skrattar.

Björn varvar skolan med att jobba i pappas företag. Jodå, det är ett VVS-företag i Piteå.

– Jag ångrar inte att jag valde den här utbildningen. Det har nästan varit självklart. Jag brukar jobba under loven plus att vi i princip är ute på praktik fyra dagar i veckan nu i trean, säger Björn Landin, regionmästare i VVS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!