"Bitterfittan" stora genombrottet

"Bitterfittan" gjorde henne litterärt känd. Nyligen kom del II ut – och vid ett föredrag i Piteå avslöjade Maria Sveland planer på att släppa minst en ny bok i serien vart tionde år.

FÖRFATTARE. Maria Sveland gästade Piteå på lördagen för att berätta om sitt författarskap. Bland annat fick hon ett exemplar av stadsrenen Reine i belöning.

FÖRFATTARE. Maria Sveland gästade Piteå på lördagen för att berätta om sitt författarskap. Bland annat fick hon ett exemplar av stadsrenen Reine i belöning.

Foto: Jan Westerberg

PITEÅ2017-10-07 17:54

Maria Svedland, 42, kryddade på lördagen stadsbibiotekets höstfest i Piteå med en spännande inblick i sitt författarskap.

– Ärligt talar, från början var det aldrig meningen att det skulle bli en bok...

2007 jobbade Maria Svedland på radion och gjorde program i P1 "som bara farmor lyssnade på".

– Allt skulle gå så snabbt. Det handlade om att leverera. Det fanns ingen tid för fördjupningar, för att vara arg, personlig eller grotta ner sig i frågor som berörde mig, om feminism, jämställdhet, kärlek, föräldraskap, rättvisa.

Så där lite vid sidan om började den utbildade journalisten att göra anteckning. En fiktiv person skapades, Sara, som hittade på historier och berättelser. Allt eftersom väcktes en idé om en reportagebok med Sara som huvudperson.

– Men begreppet roman fanns aldrig i min tankevärld.

Så småningom överlämnades anteckningarna till ett förlag – med en förväntad refusering. Gensvaret blev istället en fullträff. En bestseller var född!

Bitterfittan blev roman. Maria Svedland gick från anonym radiojournalist till litterär rikskändis; omtalad, omdiskuterad, löpsedelsstoff.

Bokens innehåll diskuterades i tv-debatter, på ledarsidor, i både svenska och utländska hem där verket getts ut.

– Egentligen är det ju inga revolutionerande frågor som lyfts fram. Jag har snarare synliggjort hur alla fina jämställda ideal fungerar i praktiken.

Efter "Bitterfittan" har Maria Sveland fortsatt att producera. Bland annat har hon skrivit "Hatet", en bok om antifeminism, som i grunden bygger på en våg av hotfulla mejl mot hennes person som "gnäll- och offerkoftafeminism". Droppen blev ett brev med direkt dödshot om hon inte slutade skriva, undertecknat "Breiviks fanclub".

– Det blev droppen. Då tog jag istället beslut om att skriva en bok om hatet, berättade Maria Sveland.

Bland hennes produktioner märks även "Happy, happy", en bok om skilsmässa, om att det inte nödvändigtvis behöver vara bara mörkt och destruktivt att skiljas.

– Det gäller att ge en nyanserad bild. I förlängningen finns många möjligheter till positiva förändringar. Inte minst för kvinnor kan en ny värld öppna sig. Men det gäller att putsa bort skam och skuld.

I våras släpptes "Bitterfittan II" som alltså enligt löfte ska följas av fler utgåvor med möjlighet att följa huvudpersonen Sara genom klimakteriet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!