Bistra tider för studenter

Trots att många studenter lever på nudlar för att spara pengar så kan det ändå vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Ökade priser som inte följer konsumentprisindex lämnar ett stort hål i många studenters plånböcker och tvingar dem att jobba extra för att klara månaden.

Foto: Lars Pehrson/FLT-PICA

PITEÅ2008-08-19 06:00
En genomsnittlig student går 900 kronor back varje månad, visar siffror från Sveriges förenade studentkårer. Trots att studiemedelsbeloppet, som i dag ligger runt 7 500 kronor, har ökat i takt med inflationen så är det många av studenternas huvudsakliga utgifter som inte följer konsumentprisindex.
I dag äter till exempel hyresräkningen upp drygt 30 procent av studenternas inkomst. För 20 år sedan var siffran 18 procent.
När alla de nödvändiga månadsutgifterna är betalda har en student 24 procent mindre kvar i plånboken än vad de hade 1989, enligt statistik från Swedbank. Däremot de som istället började jobba direkt efter gymnasiet har dubbelt så mycket pengar kvar när räkningarna är betalda i dag jämfört med på 80-talet.
Tvingas jobba extra
trots heltidsstudier
Dessa kalla fakta tvingar många studerande att försöka kombinera heltidsstudier med extrajobb, men enligt Moa Neuman, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, så ska det inte behöva vara så.
- Det håller inte i längden. Man kan inte ha en situation där man inte låter studenter studera på heltid, säger hon till Rapport.
Räddningen för många studerande är bostadsbidrag samt att de får tag i ett välbetalt sommarjobb så att de har en buffert att ta av under de tyngsta månaderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om