Många av tiggarna längs Norrlandskusten kommer från byn Valea Seaca.
– En person i byn äger en buss och hans affärsidé är att skjutsa befolkningen till Sverige. De betalar 1 000 kronor för en tur- och returresa. De åker hit på kredit, samlar in pengar och betalar bussbiljetten på hemvägen, säger Lennart Eriksson, utvecklingschef på Hoppets stjärna i Örnsköldsvik.
"Sista halmstrået"
Biståndsorganisationen har stöttat fattiga och funktionshindrade i Rumänien sedan 1990. På grund av den ökade strömmen av tiggare till Sverige handlar nästa projekt om att satsa helhjärtat för att hjälpa romerna.
– Ju mer gott vi gör för dem i Sverige, och jag säger inte att det är fel, desto fler biljetter säljer busschauffören. Egentligen vill de inte åka hit och tigga, de vill inte förnedra sig, men de har inget alternativ, det är det sista halmstrået. Det är därför som vi måste hjälpa dem på plats, säger Lennart Eriksson.
Tigger till boendet
I mars åkte han till Valea Seaca där en tredjedel av byns 4 000 invånare är romer. I deras del av samhället finns inget rinnande vatten. Stora familjer trängs i otätade skjul med stampade jordgolv.
– Det är tragiskt att se kvalitén på bostäderna. Det är värre än en sommarladugård för grisar. Romerna får inga jobb i Valea Seaca och de som åker för att tigga gör det för att få pengar till boendet, säger Lennart Eriksson.
Registreringsarbete
Utvecklingsarbetet i Valea Seaca ska påbörjas efter årsskiftet och första steget handlar om att anställa en socialsekreterare som åker runt i byarna och övertalar familjerna att folkbokföra sina barn – en nödvändighet för att gå i skolan och lära sig att läsa och skriva.
– Många är livrädda för att registreras. De gjorde det på 40-talet och då åkte tiotusentals i koncentrationsläger, säger Lennart Eriksson.
Biodling planeras
Barnen som går i skolan ska erbjudas läxhjälp och sysselsättningsprojekt för vuxna är planerade. En idé är att romerna kan bli biodlare och framställa honung som efterfrågas i regionen.
– Borgmästaren har lovat mark och vi hoppas också kunna anställa dem för att bygga hus. Som motprestation kräver vi att föräldrarna ska låta barnen gå i skolan.
Genom att samla in pengar och hitta faddrar hoppas Hoppets stjärna kunna hjälpa byns familjer. På sikt är visionen att Valea Seaca kan bli ett lyckat exempel som fler kan ta efter.
– Det finns en utbredd antiziganism och därför är det viktigt att visa upp goda exempel för att ändra folks förutfattade meningar om romer som farliga och tjuvaktiga personer, säger Lennart Eriksson.