Biogasprojektet söker tung aktör

Klockan tickar obönhörligt ner för Piteå biogas AB. 2019 går bolagets miljötillstånd ut och senast till våren måste en ekonomiskt tung aktör ha hittats för att projektet ska ha en chans att överleva.

Risk. Ännu finns hoppet om att kunna förverkliga biogasprojektet. Björn Olofsson konstaterar att tiden går och att tunga aktörer måste in på banan för att det ska kunna förverkligas enligt det upplägg som arbetats fram. (Arkivbild)

Risk. Ännu finns hoppet om att kunna förverkliga biogasprojektet. Björn Olofsson konstaterar att tiden går och att tunga aktörer måste in på banan för att det ska kunna förverkligas enligt det upplägg som arbetats fram. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2017-11-26 05:00

PT har i en rad artiklar berättat om planerna hos 17 lantbrukare på att producera och leverera biogas från egen gödsel.

Ett miljövänligt alternativ som direkt skulle ha påverkan när det handlar om utsläpp av växthusgaser. Det skulle i stor utsträckning ersätta fossila bränslen.

En förhoppning var att kunna locka med Piteå kommun på investeringsbåten och på sikt kunna erbjuda den kommunala bussflottan fossilfritt bränsle.

Men att projektera och bygga en biogasanläggning är kostsam, uppskattningsvis någonstans mellan 55 och 60 miljoner kronor. För att kunna ta nästa steg, att över huvud taget komma igång krävs att en större aktör visar sitt intresse.

– Vi har ingen sådan i dagsläget, säger Björn Olofsson ordförande i biogasbolaget.

– Visst skulle det underlätta om vi kunde knyta aktörer som exempelvis Polarbröd, Wibax, Lindäcks eller liknande till oss, säger han vidare.

Han sticker inte under stol med att när Piteå kommun backade, tappade biogasplanerna ordentligt med fart.

– Så blev det ju, konstaterar Olofsson.

Kommunen motiverade sitt ställningstagande med att den inte vågade gå in med de summor som en ny biogasanläggning beräknades kosta att dra igång.

Kommunen vill istället utveckla en mer småskalig energiproduktion.

Något som Piteå biogas AB inte kunde tänka sig med motiveringen att det inte var möjligt producera fordonsbränsle i mindre skala än vad just deras projekt var tänkt.

Nu står Piteå biogas AB vid ett vägskäl. Det miljötillstånd som bolaget har löper ut 2019.

– Kostnaden för tillståndet tickar på. Det kostar cirka 30 000 kronor per år, säger Björn Olofsson.

Inom kort måste styrelsen ta ställning, väga den tickande kostnaden mot sannolikheten att kunna förverkliga projektet.

Han konstaterar vidare att situationen inte underlättas av den ökade användningen av HVO, hydrerad vegetabilisk olja, en biodiesel som framställs genom vätebehandling av vegetabiliska oljor och/eller animaliska fetter från exempelvis slaktavfall.

Björn Olofsson är tveksam till HVO.

– Den sätter också lite käppar i hjulen. Sen kan man alltid diskutera hur effektivt det är. Slaktavfallet räcker inte till fullt ut, säger han.

Biogas

Piteå biogas består av 17 lantbrukare som gått ihop och bildat bolaget. Målsättningen har varit att producera biogas från egen gödsel.

Metanavgång från djurhållning är ett stort klimatproblem. Genom att röta gödsel minskar utsläppen av växthusgaser och produkterna man får kan ersätta fossila bränslen som diesel och bensin.

I dag finns många biogasanläggningar i södra Sverige och över 40 000 fordon körs på det. Vanligt är att stadsbussar väljer bränslet.

Biogödsel är det som blir kvar efter rötningen och kan användas istället för konstgödsel på åkrarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!