Bio trean ser äntligen ljuset i tunneln

Regeringen lättar på restriktionerna och det gör att Bio 3:an i Piteå äntligen ser ljuset i tunneln. "Nu känns det väldigt positivt", säger Stefan Gustafsson, ägare.

"Det har varit jättejobbigt, men nu känns det positivt", säger Stefan Gustafsson, ägare av Bio 3:an. (Arkivbild)

"Det har varit jättejobbigt, men nu känns det positivt", säger Stefan Gustafsson, ägare av Bio 3:an. (Arkivbild)

Foto: Catrin Renlund

Piteå2021-05-27 06:00

Det är regeringen som beslutat om lättare restriktioner av deltagartaken för olika arrangemang, utifrån risken för trängsel och smittspridning av covid-19.

Från 1 juni gäller 50 personer i biosalongen i stället för dagens åtta.

– Men vi kommer inte att han så många besökare i alla våra biosalonger, säger Stefan Gustafsson.

Han uppger att man i den största salongen, Saga som rymmer 166 åskådare, kommer att ta in 50 personer. För de övriga två mindre blir det 40 respektive 25 personer.

– På en del biografer kommer man bara att kunna boka varannan plats. Men går man på bio ett par eller en familj så vill man kunna sitta bredvid varandra, så vi kör med sunt förnuft och låter folk själva välja platser. Men när vi kommer in och presenterar filmen så ser vi om det är någon som behöver flytta på sig. Det tror jag blir enklast, säger Stefan Gustafsson.

I veckan drar Bio 3:an i gång med sex nya premiärer på fredag, från och med 1 juni även med utökat antal besökare.

– Nu känns det väldigt positivt, säger Stefan Gustafsson som tycker att det är tryggt att på bio.

– Det är tryggare än att gå över till grannen och dricka kaffe, man bokar sin biljett på nätet för att undvika trängsel och sitter på avstånd från varandra, men kan ändå skratta ihop eller skrika högt tillsammans om det är en skräckfilm.

Pandemin har länge legat som en blöt filt över filmbranschen. Då Filmstadens biografer stängde igen tidigt på grund av att inte fler än åtta personer tilläts i salongerna har inte distributörerna velat släppa några större filmer i Sverige. Många har inte gått på bio i rädsla för att bli smittade.

– Det har varit tufft, säger Stefan Gustafsson som berättar att han en kväll kan ha en eller två biobesökare – under en helg, från fredag till söndag, kanske åtta-nio besökare.

– Många vet inte ens om att vi har öppet, men sedan finns det också de som velat stötta bion, det är jag glad över.

Under pandemin förlorade Bio 3:an ungefär 95 procent av sina inkomster och har fått ungefär en miljon kronor i statligt krisstöd.

– Utan stödet hade jag aldrig överlevt, men nu kommer ingenting mer sådant utan nu hänger det på att Piteåborna hittar tillbaka till bio igen, film är ju alltid bäst på bio.

Den 1 juni öppnar även Filmstadens biografer. Totalt är det 35 stängda biografer som nu slår upp dörrarna, bland annat i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!